Wie kan burgemeester Crabbe en CD&V bedreigen?

In Nieuwpoort zijn de kandidaten en lijsten, in vergelijking met zes jaar geleden, grondig dooreengeschud. Maar toch lijkt het onwaarschijnlijk dat iemand erin zal slagen om burgemeester Roland Crabbe van zijn troon te stoten. CD&V heeft nu de absolute meerderheid met 14 van de 21 zitjes.

Voor- en tegenstanders moeten toegeven dat gedurende de legislaturen dat "aangespoelde politicus" Roland Crabbe burgemeester is, Nieuwpoort een ware metamorfose heeft ondergaan. Van klein badplaatsje is Nieuwpoort uitgegroeid tot het Knokke van de Westkust, al horen ze dat in Nieuwpoort niet graag zeggen. “Wij willen met niets worden vergeleken” aldus Roland Crabbe, “Nieuwpoort is geëvolueerd op zijn eigen manier zonder te kijken naar andere badplaatsen”.

Met de komst van de N-VA zullen uiteraard stemmen worden afgenomen van andere partijen, maar de vraag is of dat in grote mate van CD&V zal zijn. Zelfs als CD&V 3 zetels moest verliezen, behoudt de partij nog nipt de absolute meerderheid.

Burgemeester Crabbe maakt al volop zijn plannen bekend voor de komende zes jaar en het is heel waarschijnlijk dat hij die kan realiseren ook, want besturen zonder CD&V zal in Nieuwpoort niet mogelijk zijn.

SP.A met nieuw boegbeeld Philip Rathé

De tijd dat de SP.A in Nieuwpoort hoogtij vierde met Geoges Mommerency is al lang voorbij. De lijsttrekker van zes jaar geleden, Paul Demey, is ondertussen overleden en het is nu Philip Rathé die zich heeft opgeworpen tot boegbeeld van de partij. Zes jaar geleden stond hij vierde en behaalde 368 voorkeurstemmen.

De SP.A kreeg bij de vorige verkiezingen het voorstel van CD&V om mee deel uit te maken van de meerderheid, maar weigerde dit. Als er grote verschuivingen gebeuren zou de partij deze keer misschien toch wel toehappen.

Open VLD met nieuwe lijsttrekker

Open VLD behaalde in 2006 2 zetels, maar lijsttrekker Ria Fiers verdween inmiddels uit de Nieuwpoortse politiek. Het is Maurice Bellefroid, goed voor 143 stemmen in 2006, die nu de lijst trekt. Open VLD slaagde er wel in om met een complete lijst naar buiten te komen.

N-VA is de grote onbekende

Nieuw in Nieuwpoort, net zoals in vele andere gemeenten, is de NV-A. Een grote onbekende factor naar wie het zonder twijfel uitkijken wordt. Lijsttrekker is de 31-jarige ambitieuze Matthias Priem, jurist en medewerker bij de N-VA-fractie in het Vlaams Parlement. N-VA dient wel een onvolledige lijst in (15 personen), maar beoogt wel een aantal zitjes.

Geen Idee 2006 en geen VB, wel Lijst Dedecker

Idee 2006, dat in 2006 geen enkele zetel haalde, is er niet meer bij en ook Vlaams Belang verdween met het overlijden van kopman Rudi Hesters. Roger Houvenaeghel maakte wel de overstap van Vlaams Belang naar Lijst Dedecker en trekt nu die ook al onvolledige lijst.

Paul Bruneel

lees ook