Zes partijen naar de stembus in Poperinge

In Poperinge heeft de coalitie CD&V-Samen een comfortabele meerderheid. Ze haalden respectievelijk 12 en 7 van de 25 zetels en waren daarbij de grootste partijen. Open VLD moest het met 5 zetels stellen en Vlaams Belang haalde één zetel. Groen had met 5,1% net niet genoeg stemmen om een zetel te halen.

In 2006 kwam CD&V in Poperinge in kartel met de N-VA op. Toen haalde geen enkele van de N-VA’ers op de kartellijst een zetel, zodat het kartel de voorbije zes jaar eigenlijk niet bestond. Dat N-VA nu afzonderlijk een lijst indient, was te verwachten. Maar ze doen dat met een merkwaardige lijsttrekker: Martin Dewulf, die in 2006 verkozen werd op de lijst Samen, maar recent uit de partij werd gezet omwille van meningsverschillen en een afwijkend stemgedrag.

Dewulf (foto) werd netjes door N-VA binnengehaald en wordt nu als lijsttrekker uitgespeeld. Hij is de voormalige uitbater van jeugdcafé De Keikop en oprichter en nog altijd voorzitter van vzw Marktrock Poperinge.

CD&V trekt naar de kiezer met burgemeester Christof Dejaegher als lijsttrekker. Ook de schepenen Loes Vandromme, William De Sagher (lijstduwer), Kris Notebaert en Marleen Baelde zijn weer kandidaat.

De lijst Samen wordt getrokken door Jurgen Vanlerberghe (foto) en ook OCMW-voorzitter Mark Paelinck is weer kandidaat. Beide meerderheidspartijen blikken terug op een aantal mooie realisaties en willen hun beleid voortzetten. Of er al een voorakkoord bestaat, is niet duidelijk.

De grootste oppositiepartij is Open VLD met als lijsttrekker Sabien Lahaye-Battheu (foto). Zij beaamt dat er de voorbije zes jaar mooie dingen zijn gerealiseerd in Poperinge, zoals de renovatie van de Grote Markt. Maar de verhoging van de grondlasten sinds 2008, het invoeren van het betalend parkeren en het op zijn kop zetten van de verkeerscirculatie vindt ze negatieve punten. Daarom wil ze de mobiliteit verbeteren en de verkeerscirculatie aanpassen.

In 2006 was er een afscheuring binnen Vlaams Belang, dat één zetel haalde. Het Poperings Belang van Werner Claeys viel uit de boot. Maar nu zijn de brokken gelijmd en krijgt Claeys de tweede plaats op de lijst na lijsttrekker en huidig raadslid Martine Vanbrabant.

En wat zal Groen doen in Poperinge met Stéphanie De Maesschalck als lijsttrekker en Marleen Rubben als lijstduwer? Een vraag waar we op 14 oktober het antwoord zullen weten.

Piet Lesage

lees ook