"Atlantische Oceaan is oorzaak van natte zomers"

Als de temperatuur in de Atlantische Oceaan hoger ligt, zijn de zomers in Noord-Europa natter. Tot dat besluit komen Britse wetenschappers.

In de temperatuur van de Atlantische Oceaan is een patroon te herkennen. Voor hun studie hebben de wetenschappers zich op drie periodes gebaseerd: een warme periode van 1931 tot 1960, een koudere periode van 1961 tot 1990 en de recentste warme periode, van begin jaren 90 tot nu.

Volgens het onderzoek valt een warme periode van de Atlantische Oceaan (zo'n periode is nu dus bezig) samen met veel regen tijdens de zomer in Noord-Europa. In Zuid-Europa brengt zo'n warmere temperatuur in de Atlantische Oceaan dan weer zomers met meer hittegolven.

Hoe die invloed precies werkt, is niet duidelijk. Ook variëren de periodes in lengte. "In het verleden duurde zo'n periode tussen de 20 en de 50 jaar", zegt professor Rowan Sutton van de universiteit van Reading. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Geoscience.

Volgens de studie is de Atlantische Oceaan dus een oorzaak van nattere zomers bij ons, maar wellicht is de temperatuur van de oceaan lang niet de énige oorzaak.

Meest gelezen