"Laten we het eens over ons eigen programma hebben"

In het lijsttrekkersdebat in "De ochtend" hebben 5 Antwerpse lijsttrekkers zich over een aantal hete hangijzers gebogen. N-VA, SP.A, Vlaams Belang, Open VLD en Groen discussieerden onder meer over mobiliteit. Voor De Wever moet het gedaan zijn met "N-VA-bashing". Maar ook omgekeerd riep Janssens de N-VA op om naar haar eigen programma te kijken.

De lijsttrekkers van de 5 partijen discussieerden lang over het thema mobiliteit. Dat blijft een heet hangijzer in de Scheldestad.

Voor N-VA-lijsttrekker Bart De Wever is het duidelijk dat de inwoners van de stad die met de auto willen rijden, niet verjaagd moeten worden door een gebrek aan parkeerplaatsen in de stad. Ook Vlaams Belanglijsttrekker Filip Dewinter vindt dat het gedaan moet zijn met het "auto pesten".

Volgens burgemeester Patrick Janssens (SP.A) moet de oplossing voor het  gebrek aan parkeerplaatsen gezocht worden in het bouwen van ondergrondse parkeergarages die door de inwoners gehuurd kunnen worden. "Het is een illusie dat er nog auto's bij kunnen", vindt Janssens.

Dat Janssens vindt dat het N-VA-programma te eenzijdig op de auto gericht is, ontlokte bij De Wever volgende uitspraak: "Mag ik u oproepen om eindelijk eens over uw eigen programma te vertellen en niet constant de N-VA te bashen? Ik word daar doodmoe van."

Ook voor Groen-lijsttrekker Meyrem Almaci zijn nog meer auto's in de stad uit den boze. "We moeten inzetten op het openbaar vervoer en zorgen voor betere en snellere verbindingen. Het "en-en-verhaal" van een aantal partijen is ruimtelijk en financieel niet mogelijk."

De partijen zijn het er wel over eens dat er meer parkings aan de rand van de stad moeten bijkomen.

Wel of geen Oosterweel?

Ook de discussies rond het al dan niet vasthouden aan de Oosterweelverbinding blijft de gemoederen verhitten tussen de partijen. De SP.A en de N-VA wachten op de uitslagen van het Mileu Effecten Rapport (MER) en hopen het tracé dan uit te voeren.

Voor Open VLD en Vlaams Belang moet er nu actie worden ondernomen en duurt het wachten op een oplossing voor het verkeer op de Antwerpse ring al veel te lang."Er moet eindelijk een beslissing worden genomen", vindt Open VLD-lijsttrekker Annemie Turtelboom. "Wij stellen een aantal oplossingen voor die nu uitgevoerd kunnen worden en waarmee we meteen de schop in de grond kunnen steken."

Groen blijft herhalen dat de Oosterweelverbinding een breekpunt is. "De vraag is simpel: moet het verkeer rond of door de stad gaan", zegt Almaci. "Met de Oosterweelverbinding gaat die door de stad en dat kunnen we onmogelijk goedkeuren. Daarom zijn wij voorstander van de overkapping van de ring."

Inburgeringstest

En wat vinden de lijsttrekkers van het voorstel van Vlaams Volksvertegenwoordiger Liesbeth Homans (N-VA) om taaltesten verplicht te maken?

SP.A toonde zich in het debat bereid daarmee akkoord te gaan. Samen met de N-VA en het Vlaams Belang. Al vindt die laatste partij het voorstel van Homans een verkiezingsstunt. "Wij vragen al jaren naar een verplichting", zegt De Winter. "Dat uw partij daar nu mee uitpakt, is vooral om nu nog stemmen af te snoepen van Vlaams Belang."

Volgens de N-VA talmt de partij van Janssens in het dossier rond de verplichte taaltest. "Stoere praat in Antwerpen en er programmagewijs mee akkoord gaan, maar er wordt niet gewogen op het beleid in Brussel." Janssens vindt dat onzin. "De Wever wil niet dat er negatief over zijn programma gepraat wordt, dat hij het dan ook niet over het onze doet."

Voor Groen is de verplichting van de taaltest te negatief. "Er zijn genoeg mensen die wachten om een inburgeringscursus te volgen. Laten we hen daar dan ook positief bij betrekken", zegt Almaci.

lees ook