"Liever minder stemmen en duidelijkere boodschap"

Filip Dewinter, de Antwerpse lijsttrekker van Vlaams Belang, geeft toe dat hij een moeilijke campagne aan het voeren is. Dat zei hij in "Reyers Laat" op Canvas. Maar tegelijk voelt hij zich daarbij als een vis in het water, zegt hij, want hij heeft nu meer vrijheid om te zeggen wat hij wil.

"Het is een moeilijke campagne", erkent het Antwerpse boegbeeld van Vlaams Belang. Zijn partij verliest dezer dagen blijkbaar nogal wat stemmen aan de N-VA.

Maar Dewinter laat de moed niet zakken. "We moeten ons profileren, back to basics", zegt hij. Dat hij nu wellicht minder stemmen zal halen, deert hem niet.  "Liever minder stemmen, maar een duidelijkere boodschap. Ik ben liever de outsider. Dat geeft mij meer vrijheid om te zeggen wat ik wil zeggen."

Vlaams Belang grossiert dezer dagen inderdaad in stevige taal tegen de islam. "De islam staat haaks op waar Vlaanderen voor staat", vindt Dewinter. Of al die verbale krachtpatserij veel zal uithalen, lijkt onzeker: in de peilingen strandt Vlaams Belang op zo'n 13 procent van de stemmen.

Dewinter heeft zijn strijdlust niet verloren. Hij wil de N-VA-kiezer terugwinnen voor zijn partij, want volgens hem gebruikt Bart De Wever (N-VA) Vlaams Belangstemmen om de socialisten in Antwerpen aan de macht te houden. "Misschien worden wij wel de verrassing van deze verkiezingen", klinkt het mysterieus.

lees ook