Athene maakt zich klaar voor komst Merkel

In de Griekse hoofdstad Athene wordt alles in gereedheid gebracht voor het bezoek dinsdag van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Vanavond is al tegen haar komst betoogd.

Met haar bezoek wil Merkel de Griekse premier Samaras een steuntje in de rug geven voor de harde bezuinigingsmaatregelen die zijn regering moet doorvoeren om een nieuwe schijf van de financiële hulp voor Griekenland vrij te maken.

Samaras wil kost wat kost vermijden dat het tot rellen komt tijdens het bezoek van Merkel. Daarom is Athene herschapen in een versterkte burcht. In grote delen van de stad is er een samenscholingsverbod afgekondigd en er zijn 7.000 agenten opgeroepen om de orde te handhaven.

Enkele duizenden Grieken hebben alvast niet gewacht tot de aankomst van Merkel. Vanavond werd er al betoogd tegen haar bezoek en tegen het extreme bezuinigingsbeleid van de regering.

Op sommige plakkaten werd Merkel behoorlijk op de korrel genomen: "Blijf uit ons land, slet" en "Dochter van Hitler, weg uit Griekenland en geen Vierde Rijk" luidde de tekst op sommige spandoeken.

"Met ons protest willen we onze politici duidelijk maken eindelijk eens "nee" te zeggen tegen het eindeloze besparen", zei een demonstrant. Voor veel Grieken is de Duitse bondskanselier de verpersoonlijking van de verarming van de Griekse samenleving.