Belgiës bekendste expressionist in Bozar

In Bozar in Brussel opent deze week een retrospectieve van Constant Permeke (1886-1952). De belangrijkste Belgische expressionist liet zich vooral inspireren door het harde leven van boeren en vissers.

Constant Permeke werd geboren in Antwerpen, maar verhuisde op jonge leeftijd al naar Oostende. De zee en het vissersleven zijn dan ook sterk vertegenwoordigd in zijn werk, net als het al even harde leven van de boeren op het land.

"Zijn thematiek is nooit zo groot", zegt curator Willy Van den Bussche, curator van de tentoonstelling in Bozar. "De zee, het landschap en de mens -de visser en de boer. Maar hij heeft dat op een heel specifieke wijze tot uitdrukking gebracht, telkens gelinkt aan de plaats waar hij verbleef."

Toch laat de retrospectieve in Brussel ook veel werk zien waarmee Permeke niét meteen wordt vereenzelvigd, zoals vrouwelijke naakten en intieme portretten van zijn gezin.

Opmerkelijk is een schilderij waarop hij zichzelf afbeeldt, treurend aan het doodsbed van zijn vrouw. "Weken heeft hij bij haar bed gewaakt", zegt Van den Bussche.

"Dat beeld heeft hij vastgelegd: hijzelf zittend naast het bed, terwijl het licht valt op de lijkwade. Zijn smart, zijn verdriet wordt onzichtbaar gemaakt door het licht dat op zijn gezicht valt."

Met de naakttekeningen en een hele reeks sculpturen begon Permeke nadat hij in de jaren dertig kritiek had gekregen omdat zijn landschappen niet meer zo sterk zouden zijn. Op de retrospectieve worden de naakttekeningen geconfronteerd met naakten van Marlene Dumas, terwijl nieuwe landschappen van Thierry De Cordier laten zien hoe actueel Permeke nog is.

Constant Permeke - retrospectieve

De tentoonstelling in Bozar opent op donderdag 11 oktober voor het publiek en loopt tot 20 januari.