Boonjaar heeft zo'n 25.000 bezoekers gelokt

Zo'n 25.000 mensen uit Vlaanderen en Nederland hebben deelgenomen aan activiteiten in het kader van het Boonjaar. Dat laat de stad Aalst weten, die samen met de stad Antwerpen en verschillende verenigingen activiteiten organiseerde om de schrijver te herdenken die 100 jaar geleden geboren werd.

Het Boonjaar ging van start op 15 maart, de geboortedag van de Aalsterse schrijver Louis Paul Boon. Sinds die dag werden er in Vlaanderen en Nederland verschillende activiteiten georganiseerd.

Vandaag viel letterlijk het doek over het Boonjaar, toen een groot spandoek werd weggehaald dat was opgehangen aan de Syraltoren in Aalst. Gisteren werd het Boonjaar al officieel afgesloten met de grote "Boonmarathon" in Brussel. Daarbij kreeg Jo Boon, de zoon van de schrijver, de "Nobele prijs" uitgereikt uit handen van de Britse auteur Jonathan Coe. Een verwijzing naar de Nobelprijs die Boon nooit kreeg.

In Aalst zijn ze tevreden met de opkomst voor het Boonjaar. "Ongeveer 25.000 mensen uit Vlaanderen en Nederland participeerden op een of andere manier aan het Boonjaar. Nooit eerder was de respons op een evenement in onze stad zo groot", zegt de Aalsterse schepen van Cultuur Dylan Casaer (SP.A).

De Boontentoonstellingen lokten het meeste volk. Vooral de foto's uit de Fenomenale Feminatheek scoorden: er kwamen bijna 10.000 mensen kijken. Ook voor de tentoonstelling "Rebellen" was er veel belangstelling (ruim 7.000 bezoekers). De enscenering van het proces en de terechtstelling van Jan De Lichte op Erfgoeddag en de Boonparade konden op zo'n 3.000 bezoekers rekenen.