Celstraffen voor relschoppers van Haren

In Groningen zijn de eerste verdachten veroordeeld voor hun rol bij de rellen in Haren van twee weken geleden na een foute oproep op Facebook voor een feestje.

Een 34-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot 42 dagen cel waarvan 26 voorwaardelijk voor zijn rol bij de rellen. Volgens de rechtbank in Groningen heeft hij zich schuldig gemaakt aan geweldpleging.

Doordat het voorarrest van de straf wordt afgetrokken, komt de man meteen vrij. De verdachte is een bekende van de politie. Hij is in de jaren 90 al een paar keer veroordeeld voor gewelddelicten.

"U wilde met eigen ogen zien wat er in Haren gebeurde. Wat er gebeurde, is dit: geweld, vernielingen, plunderingen, er zijn politieagenten gewond geraakt. Inwoners van Haren hebben doodsangsten uitgestaan. U heeft bijgedragen aan de onlusten en anderen opgejut", aldus de rechter.

Het Openbaar Ministerie eist ook een boete van 500 euro. Die zou de man in een fonds moeten storten waarmee de schade in Haren wordt vergoed. De rechter stemde daar niet mee in, omdat de afspraken rond dat fonds nog te onduidelijk zijn.

Een tweede verdachte krijgt 30 dagen cel, waarvan 14 voorwaardelijk. Hij moet geen schadevergoeding betalen.