Chávez: "Ik probeer een betere president te zijn"

Hugo Chávez heeft de verkiezingen in Venezuela gewonnen. Hij haalt zo'n 54 procent van de stemmen en kan zo aan zijn vierde ambtstermijn als president beginnen. "De revolutie heeft getriomfeerd", zegt hij.

Voor het eerst had Chávez een echte uitdager bij de verkiezingen. De oppositie in Venezuela had zich verenigd achter één kandidaat: de jongere en charismatische advocaat Henrique Capriles.

Voor het eerst in jaren waren de presidentsverkiezingen in Venezuela dan ook echt spannend. Chávez is nog steeds erg populair bij de armere bevolking, maar bij een groot deel van de Venezolanen is de aversie tegen de almacht van de president de voorbije jaren toegenomen.

Chávez wint de verkiezingen met zo'n 54 procent van de stemmen. Capriles klokt af op zo'n 44 procent. Hij heeft zijn nederlaag intussen toegegeven. "Ik feliciteer de president." Zowat 80 procent van de Venezolanen is gaan stemmen. Volgens Capriles was de strijd niet voor niets. "Er zijn veel zaden geplant en daaruit zullen vele bomen groeien."

"Viva Venezuela!"

De president probeerde in zijn overwinningstoespraak verzoenende taal te spreken. "Ik zal proberen een betere president te zijn dan de voorbije jaren", zegt hij. "We moeten iedereen hierbij betrekken."

"De revolutie heeft getriomfeerd. Viva Venezuela! Leve het vaderland! De strijd was perfect en deze zege was perfect. Venezuela zal zijn mars voortzetten op weg naar het democratische socialisme van de 21e eeuw."

Met zijn overwinning krijgt Chávez een vierde ambtstermijn. Als hij die termijn van zes jaar uitdoet, zal hij 20 jaar president van Venezuela zijn. Eerder had de president zelf wijzigingen doorgevoerd: zo duurt een ambtstermijn nu zes jaar in plaats van vijf jaar en kan de president meermaals herkozen worden.

Chávez kreeg vorig jaar kanker, maar nu zou hij genezen zijn. Toch viel op dat hij minder energiek campagne voerde dan bij vorige verkiezingen. Chávez zegt dat hij wil voortwerken aan "het socialisme van de 21e eeuw". Mogelijk wordt zijn opvolger in de komende jaren klaargestoomd. Wie dat wordt, is nog onduidelijk.

Bij de bekendmaking van de verkiezingsuitslag barstte op verschillende plaatsen in de hoofdstad Caracas feest los bij aanhangers van Chávez.

Bij de supporters van Capriles waren dan weer tranen te zien. "Ik heb geen woorden om mijn ontgoocheling te beschrijven. Dit is zo triest voor mijn land. Vaarwel aan de democratie in Venezuela", schrijft een Venezolaanse op haar Facebook-pagina.

Op Twitter is het onderwerp #FraudeEnVenezuela dan weer al urenlang worldwide trending. Voorlopig is het niet duidelijk in welke mate de verkiezingen correct en eerlijk zijn verlopen, al zijn er weinig aanwijzingen dat dat niet zo was. Het is in elk geval de eerste keer dat Chávez met zo'n klein verschil wint.