Mondelaers populairste politicus in Beringen

Volgens een peiling van het Belang van Limburg is huidig burgemeester Marcel Mondelaers (CD&V) de populairste politicus in Beringen. Nochtans hangt Mondelaers zijn sjerp in januari aan de wilgen. De N-VA doet het volgens de peiling goed in de mijnstad en wordt de derde partij.

In de peiling werden 501 Beringenaren gevraagd naar hun kiesintenties voor 14 oktober. Daaruit blijkt dat 20 procent van de ondervraagden huidig burgemeester Mondelaers het meest geschikt vindt als burgervader. Nochtans heeft Mondelaers al een tijd geleden aangekondigd dat dit zijn laatste ambtstermijn is. 

SP.A-lijsttrekker Maurice Webers zit Mondelaers op de hielen met 19 procent. Daarna komen N-VA-lijsttrekker Werner Janssen (11 procent), CD&V-lijsttrekker Anne Wouters (8 procent) en VBLD-lijsttrekker Bert Schoofs (6 procent). 

N-VA vanuit het niets derde partij

Uit de peiling blijkt ook dat de N-VA goed scoort in de mijnstad. Vanuit het niets sleept de partij 8 zetels in de wacht. Het wordt de derde partij in Beringen. CD&V blijft wel de grootse partij met 11 zetels. SP.A is de op een na grootste partij met 9 zitjes. Net zoals in andere peilingen moet Vlaams Belang flink incasseren. De partij, die onder de naam VBLD naar de kiezer trekt, wordt meer dan gehalveerd en houdt nog 3 verkozenen over.

Het lijkt er ook op dat alle partijen, behalve de N-VA en Groen, een of meerdere zitjes in de gemeenteraad verliezen. CD&V gaat van 12 naar 11 zetels, SP.A van 12 naar 9, Vlaams Belang (nu VBLD) van 8 naar 3 en Open VLD van 3 naar 2. De verloren zetels worden ingenomen door de N-VA (+8) en door Groen (+1).

Opvallend is dat 30 procent van de ondervraagden nog niet weet voor wie of voor welke partij ze zondag zullen stellen. 6 procent weet wel dat ze haar gading niet vindt bij de 6 partijen die zich kandidaat stellen. Dat wil zeggen dat 36 procent van de kiezers nog zwevend is.

lees ook