Nieuwe noodfonds ESM is nu een feit

De Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone, heeft het nieuwe permanente noodfonds ingehuldigd. Dat fonds heeft heel wat meer slagkracht dan het huidige tijdelijke noodfonds EFSF.

De inhuldiging gebeurde tijdens de maandelijke ontmoeting van de 17 ministers van de eurozone. Het nieuwe European Stability Mechanism (ESM) had in de zomer al van start moeten gaan, maar door procedures moest er gewacht worden op goedkeuring door het Duitse grondwettelijke hof. Dat is vorige maand gebeurd.

Het ESM is een permanent noodfonds met een kapitaal van 700 miljard euro en een uitleencapaciteit van 500 miljard euro. België staat garant voor 24,34 miljard euro.

Anders dan het tijdelijke noodfonds EFSF zal het ESM behalve leningen geven aan landen in moeilijkheden ook schuldpapier van die landen kunnen opkopen en financiële instellingen zoals banken direct helpen. Dat kan belangrijk zijn voor de noodlijdende banken in Spanje, Cyprus en Slovenië.

Vanaf nu zal het ESM samen naast het EFSF opereren. Dat laatste fonds dat opgericht werd na de eerste crisis in Griekenland in de zomer van 2010, zal midden volgend jaar uitdoven.