Nobelprijs Geneeskunde voor Shinya Yamanaka en John B. Gurdon

In de Zweedse hoofdstad Stockholm is de Nobelprijs voor Geneeskunde dit jaar uitgereikt aan de Brit John B. Gurdon en de Japanner Shinya Yamanaka. De twee hebben zich onderscheiden op het vlak van stamcelonderzoek.

John B. Gurdon en Shinya Yamanaka hebben ontdekt dat ze volwassen gedifferentieerde stamcellen kunnen herprogrammeren tot cellen die alle vormen in het menselijk lichaam kunnen aannemen. Dat heeft volgens het Nobelprijscomité een revolutie teweeggebracht in onze kennis van de ontwikkeling van cellen en organismen.

John Gurdon is een Britse ontwikkelingsbioloog. Hij is vooral bekend van zijn pioniersrol op het vlak van onderzoek naar nucleaire transplantatie en klonen. Hij slaagde er in de jaren 70 in om met succes kikkers te klonen.

De 79-jarige Gurdon heeft zijn onderzoekscarrière vooral uitgebouwd aan de universiteit van Cambridge. Dit jaar nog ontving hij voor zijn bijdrage aan stamcelonderzoek de Albert Lasker Basic Medical Research Award, samen met Shinya Yamanaka.

De 50-jarige Yamanaka (foto) is een stamcelonderzoeker. In 2006 toonde hij aan dat intacte volwassen cellen in muizen herprogrammeerbaar waren tot niet-volwassen stamcellen.

Vorig jaar prijs voor onderzoek immuunsystemen

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor Geneeskunde naar de Amerikaan Bruce Beutler, de Luxemburger Jules Hoffmann en de Canadees Ralph Steinman. Zij ontvingen de prijs voor hun onderzoek naar immuunsystemen.

Beutler en Hoffman hebben de werking van de zogeheten natuurlijke immuniteit onderzocht. Steinman ontdekte de dendritische cellen, die een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem.

De onderscheiding voor geneeskunde is de eerste Nobelprijs die dit jaar wordt toegekend. De komende dagen volgen die voor Natuurkunde, Scheikunde, Literatuur, Vrede en Economie. Alle winnaars van de Nobelprijzen ontvangen in december een medaille en een bedrag van bijna 940.000 euro.