Romney bekritiseert buitenlands beleid Obama

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft in een toespraak over het buitenlands beleid van de Verenigde Staten zware kritiek geleverd op de staat van dienst van president Barack Obama op buitenlands gebied.

Romney vouwde de plannen voor zijn buitenlands beleid uiteen in een toespraak voor de kadetten van een militaire school in Virginia. In het tweede televisiedebat tussen Romney en Obama volgende week zal het onder meer daarover gaan.

Na enkele blunders tijdens een recente rondreis langs Groot-Brittannië, Israël en Polen stelde Romney zich nu voor als een voorstander van een sterke Amerikaanse rol in het buitenland, zonder zich daarom blindelings in een oorlog te willen storten.

In een frontale aanval op de politiek van Obama zei Romney dat het risico op een conflict in het Midden-Oosten nu groter is dan vier jaar geleden, toen Obama verkozen werd. Volgens Romney stelt de VS zich te passief op in het Midden-Oosten. Hij pleit daarom voor een meer assertieve rol, samen met de Amerikaanse bondgenoten in de streek.

Zo wil hij de militaire hulp en samenwerking met Israël vergroten en pleit hij voor strengere sancties tegen Iran. Om de druk op dat land te vergroten, stelt hij voor om Amerikaanse oorlogsschepen naar de regio te sturen.

Ook wat betreft Syrië vindt Romney dat de Verenigde Staten zich actiever moeten opstellen. Als hij verkozen wordt zal hij op zoek gaan naar leden van de Syrische oppositie die de waarden van de Amerikanen delen en hen voorzien van wapens.

Het verkiezingsteam van president Obama heeft al fel gereageerd op de toespraak van Romney. "We gaan ons niet de les laten spellen door iemand die een complete ramp is op het gebied van buitenlandse politiek", zei woordvoerder Jen Psaki.