SAMEN tegen de rest in Wichelen

Kenneth Taylor, de jongste burgemeester van Vlaanderen, krijgt concurrentie uit alle hoeken van het politieke landschap. Wil hij burgemeester blijven, dan moet zijn partij SAMEN op 14 oktober een sterk resultaat neerzetten.

In Wichelen wordt het een strijd van de huidige bestuursploeg onder leiding van Kenneth Taylor tegen de rest. De liberale burgemeester, zoon van wijlen burgemeester John Taylor, is kopman van SAMEN, een partij van liberalen en onafhankelijken die werd opgericht na het uiteenspatten van CD&V 7 jaar geleden.

Samen met de SP.A-verkozene Conny Beelaert zetten ze de christendemocraten buitenspel. En ze hopen nu een vervolg te breien aan hun mandaat. Beelaert is ondertussen een onafhankelijke nadat ze haar partijkaart aan socialisten heeft terug gegeven. Maar zij stelt zich niet meer verkiesbaar voor deze verkiezing. 

Symbooldossier

‘Durven dromen’ is de slogan van de partij. “Van een nieuwe sporthal, een hotel voor zorgbehoevende mensen, van een verdubbeling van het aantal sociale woningen en van het Dorp van de Ronde in 2015”, somt burgemeester Taylor op. De kandidaten werden voorgesteld in de Pijpoelstraat, op de gronden die de gemeente onlangs kocht voor een nieuwe sporthal

"Een symbooldossier dat haast mythische proporties kreeg. We willen hier duidelijk maken dat dit een belangrijk punt is in onze campagne, maar zeker niet het enige”, aldus Taylor. Inge Van Steendam, nieuwkomer in de politiek en echtgenote van brandweerman Renaat Rogiers, staat op de 2de plaats. Schepen Danny Praet op drie, schepen Bart Segers op vier en gemeenteraadslid Martine De Wilde op vijf.

Liesbeth Van de Voorde, de voormalige hoofdleidster van VKSJ is de jongste kandidaat. De 21-jarige studente kreeg de 15de plaats.

Afscheid van boegbeeld

Ook Patrick Verheyden zet zijn eerste stappen op het politieke toneel. De man uit Schellebelle is zaakvoerder van het gelijknamige rouwcentrum in Wetteren. De lijst wordt geduwd door schepenen Yvan De Coninck en Kristof De Smet.

De SP.A trekt met hernieuwde moed naar de kiezer. Lijsttrekker is Gert Van Tittelboom. Al is het verlies van boegbeeld Marnix Bontinck wel een aderlating. Afwachten is de booschap of de partij opnieuw in de gemeenteraad en, wie weet, de meerderheid raakt.

De N-VA doet het ook hier op eigen kracht met Dietlinde Bombeke als kopvrouw. Zij zit nu ook al in de gemeenteraad.

Vlaams Belang in Wichelen trekt met dezelfde lijsttrekker en lijstduwer naar de kiezer als in 2006: raadslid Steven De Vos staat op één en uittredend gemeenteraadslid Dokter Karel Vander Mijnsbrugge, de ouderdomsdeken van de gemeenteraad, duwt de lijst.

Op twee staat Hilde Anneessens en Veronica Koekhoven vervolledigt de top drie. 

De CD&V werd ondertussen omgevormd tot CD&V Plus en lijsttrekker Luc Van Herreweghe neemt naast een aantal raadsleden ook nieuwkomers op sleeptouw die het christendemocratische gedachtegoed gaan verdedigen.

lees ook