Somers: "We hebben goed bestuurd met de SP.A"

De coalitie van de Stadslijst van Bart Somers met de SP.A van Caroline Gennez heeft goed bestuurd, zegt burgemeester Somers. "Het dynamisme heeft fierheid en nieuwe inkomsten gegenereerd", zegt hij op de Radio 1-bus zijn stad. Gennez wil nu meer sociale accenten. De CD&V van Walter Schroons heeft het moeilijk.

Burgemeester Somers is fier op het beleid dat hij de voorbije jaren gevoerd heeft in Mechelen. De inwoners zijn het daar volgens hem mee eens. "64% van de inwoners zegt dat er een goed beleid gevoerd wordt. Veel mensen zijn fier om hier te wonen. Dat bewijst dat we een goed beleid gevoerd hebben."

Ook coalitiepartner SP.A klopt zich op de borst. "We hebben goed meebestuurd", zegt Caroline Gennez.

Verrassend is dat Walter Schroons, de lijsttrekker van oppositiepartij CD&V, dat beaamt. "Mechelen is erop vooruit gegaan. Dat kunnen we niet ontkennen." Maar hij is niet over de hele lijn tevreden. "Op vlak van mobiliteit is geen consistent beleid gevoerd. Dat voel je in de stad. De mensen weten niet meer waar ze mogen rijden en waar niet."

"Mobiliteit is grote uitdaging"

"Mobiliteit is absoluut een prioriteit", vindt burgemeester Somers. "We hebben het centrum autoluw gemaakt, maar we moeten verder inzetten op mobiliteit. Wat de bussen betreft, ben ik minder tevreden. Daar voel ik me in de steek gelaten door de Vlaamse overheid en De Lijn."

Voor SP.A is het duidelijk dat er randparkings moeten worden aangelegd om de mobiliteitsknoop te ontwarren.

Wonen betaalbaar houden

Maar de grootste prioriteit voor Mechelen is het betaalbaar houden van de woningen, klinkt het bij Somers en Gennez. De stad groeit heel snel en er komen veel gezinnen bij. De stad moet daarom voldoende aanbod creëren. Om dat te verwezenlijken, leggen ze elk hun eigen accenten.

"We hebben nieuwe sociale woningen nodig en moeten de verkrotte panden wegwerken", klinkt het bij Somers.

Gennez heeft becijferd wat nodig is. Ze wil een fonds om goedkoper gronden en woningen ter beschikking te stellen aan inwoners. "De voorbije 6 jaar zijn de prijzen voor woningen gestegen van 126.000 euro tot 206.000 euro. Daarom stellen we een rollend fonds voor waarbij de stad gronden en woningen opkoopt, in erfpacht geeft aan bewoners, die het dan zelf kunnen renoveren. Er moeten ook 400 sociale huurwoningen bijkomen."

CD&V-er Schroons stelt geen nieuw beleid voor, maar ziet vooral de problemen waar Mechelen mee geconfronteerd wordt. "We zijn het slachtoffer van onze centrale ligging. Dat duwt de prijzen naar omhoog."

"We kunnen met 1 of 2 schepenen minder"

Voor CD&V is de prioriteit duidelijk: minder uitgeven. "De schuld is gestegen van 1.200 euro per inwoner in 2006 tot meer dan 2.000 per inwoner. Bij ongewijzigd beleid dikt dat verder aan. Je moet durven keuzes maken", zegt Walter Schroons, met een sneer naar de huidige coalitie. "De heraanleg van het Plaisanceplein, heeft 1 miljoen euro gekost, dat is weggesmeten geld."

"Geen goede realisatie van dit bestuur", geeft Gennez toe. "We moeten daar niet flauw over doen. Maar we kunnen ook besparen door een slankere overheid. We kunnen perfect met 1 of 2 schepenen minder."

Burgemeester Somers waarschuwt dat snijden in de uitgaven ook betekent dat de investeringen stil kunnen vallen. Dat wil hij vermijden. "Het dynamisme van de voorbije jaren heeft gezorgd voor inkomsten", zegt hij. "Daardoor staat Mechelen terug op de kaart."

Heeft Somers een voorakkoord met de N-VA?

"De Stadslijst is een beetje een amalgaan van vanalles dat het centrum  wil bedienen. Als je geen rechtse coalitie van Somers met Mark Hendrickx (N-VA) wil, dan is er maar één alternatief, dat is de SP.A", zegt Caroline Gennez, die benadrukt dat haar partij met niemand een voorakkoord heeft. Ze denkt dat Somers wel een voorakkoord heeft met de N-VA. Somers ontkent dat.

Schroons betreurt het dat het kartel CD&V-N-VA niet meer bestaat, maar gelooft erin dat het CD&V alleen ook zal lukken. "Met het kartel met N-VA hadden we sterkter gestaan. We moeten uitgaan van onze eigen kracht."

lees ook