Vier City-Delhaizes gesloten door staking

Vier City Delhaizes, drie in Brussel en een in Antwerpen, zijn gesloten door een vakbondsactie. De bonden protesteren tegen de plannen van Delhaize om de vijftien winkels van Delhaize City te laten uitbaten door middel van een franchisesysteem.

Voor de winkel in Antwerpen staat een stakingspost, in Brussel bleven de drie vestigingen gesloten omdat er niet voldoende personeel kwam opdagen.

De vakbonden willen met hun actie protesteren tegen de plannen van de directie van Delhaize om de vijftien winkels van Delhaize City stop te zetten en ze te laten uitbaten door middel van een franchisesysteem. Delhaize vindt dat zelfstandige uitbaters de beste oplossing zijn voor de winkels.

De socialistische bediendenbond BBTK maakt zich echter zorgen. "Door het franchisesysteem verdwijnen er banen en verslechteren de arbeidsvoorwaarden", klinkt het. In de winkels  van Delhaize City werken nu 400 mensen.

Volgens Erik Dirkx, Antwerps BBTK-secretaris, was er vrijdag nog een informeel gesprek met de directie, maar "daar heeft men ons dezelfde boodschap gegeven". De bonden ijveren voor "een oplossing binnen een geïntegreerde structuur", aldus Dirkx. "Met deze actie proberen we de druk op te voeren, zodat naar een alternatief gekeken wordt."

Op het moment van de acties, werd in Brussel een ondernemingsraad georganiseerd. Verscheidene militanten gingen ook daar protesteren. In Antwerpen en Brussel deelden actievoerders ook pamfletten uit, waarin ze begrip vroegen voor de actie.