Werk van Mark Rothko beschadigd in Londen

Een bezoeker heeft zondag in het museum Tate Modern in Londen een werk van de abstracte expressionist Mark Rothko beschadigd. Volgens een getuige stapte de blanke twintiger kalmpjes op het doek af, haalde hij een zwarte markeerstift boven en krabbelde hij wat onderaan het schilderij.

De vandaal wist te ontkomen en wordt door Scotland Yard opgespoord. Het beschadigde doek is het werk "Black on maroon" van Mark Rothko uit 1958.

"Black on maroon" maakte deel uit van een reeks schilderijen die Rothko maakte in opdracht van het Four Seasons Restaurant in New York. Hij voerde de opdracht uit, maar bedacht zich toen. Vermoedelijk wou Rothko niet dat zijn werken louter achtergrond zouden zijn op diners voor rijke zakenlui.

Rothko (1903-1970) is een van de belangrijkste schilders uit de 20e  eeuw. "Black on maroon" wordt geschat op enkele tientallen miljoenen euro's. De Russisch-Amerikaanse kunstenaar heeft het doek net voor zijn dood aan Tate Modern in Londen geschonken. Het duurste werk van Rothko ging onder de hamer voor bijna 70 miljoen euro.