"Betaalbare woning enkel op het strand?"

Groen Oostende vraagt zich af of betaalbaar wonen binnenkort enkel nog mogelijk zal zijn op het strand. De partij wil een halt toeroepen aan de bouwwoede van dure luxeappartementen en stelt een plan voor om betaalbare woningen te creëren. Op die manier moet de stad opnieuw aantrekkelijk worden voor haar jonge inwoners.

Een betaalbare woning vinden is niet makkelijk in de koningin der badsteden. Groen wil jonge mensen en gezinnen opnieuw de kans geven om zich in Oostende te huisvesten.

Lijsttrekker Wouter De Vriendt stelt een aantal maatregelen voor om wonen opnieuw aantrekkelijk te maken in Oostende. Eerst en vooral wil hij de prijs beïnvloeden. "Bij elk nieuw bouwproject moeten niet enkel sociale woningen voorzien worden, maar ook betaalbare woningen voor gewone gezinnen. Dat kan door maximumprijzen op te leggen, afhankelijk van grootte en locatie." Groen denkt ook aan een systeem van huursubsidies en verhuurpremies, die de meest kwetsbaren een duwtje in de rug geven.

Door groepsrenovaties, waarbij een hele wijk samen beslist om te renoveren, wil Groen een lagere prijs voor de renovatie bedingen. "In Gent wordt dit al met succes toegepast."

Ook de leegstand moet worden aangepakt, vindt Groen. "Een rollend woningfonds koopt verwaarloosde of leegstaande panden op, om ze na renovatie door te verkopen."

Tot slot moedigt Groen nieuwe, aangepaste woonvormen aan. "We hebben kleinere woningen nodig voor ouderen, kleine gezinnen en alleenstaanden in Oostende."

lees ook