"Het overkomt me, maar ik geniet er ook van"

Het 39e Filmfestival van Gent is vanavond officieel geopend met de première van "The broken circle breakdown", de vierde langspeelfilm van regisseur Felix van Groeningen. "Het was heftig om de film te maken, heel mooi, maar soms ook heel zwaar."

"The broken circle breakdown" is de verfilming van het gelijknamige toneelstuk van de hand van acteur Johan Heldenbergh. De film vertelt het liefdesverhaal van Elise (Veerle Baetens, eerste kleine foto in tekst) en Didier (Johan Heldenbergh). Zij heeft een tattooshop en hij speelt banjo in een groep. Hun dochter Maybelle wordt op haar zesde ernstig ziek. Didier en Elise reageren totaal verschillend.

Het is de tweede keer dat Van Groeningen de openingsfilm voor het Filmfestival van Gent aanlevert. Drie jaar geleden mocht hij er "De helaasheid der dingen", de verfilming van de roman van Dimitri Verhulst, voorstellen. Artistiek directeur Patrick Duynslaegher liet eerder al weten dat hij erg blij is met deze openingsfilm. "Met elke nieuwe film lijkt Van Groeningen zichzelf opnieuw uit te vinden als cineast en toch weet hij altijd een unieke toon en stijl aan te houden. Met "The broken circle breakdown" voegt hij een film met een grote emotionele maturiteit toe aan zijn nu al indrukwekkende filmografie."

"Het overkomt me allemaal", vertelt Van Groeningen (tweede kleine foto in tekst) aan VRT-filmjournalist Ward Verrijcken. "Eerst was ik helemaal niet nerveus, maar nu wel een beetje. Eigenlijk geniet ik er ook wel van." Hij vreest niet dat het zware thema van zijn film zal vloeken met de glamoureuze sfeer van de openingsavond van het filmfestival. "Het is een emotionele film. Mensen babbelen er daarna graag over. Met een glas champagne erbij gaat dat nog beter. Ik heb er goede hoop op."

De cast van de film zong op de trappen van Kinepolis een nummer uit de film. De openingsavond wordt traditiegetrouw druk bijgewoond door BV's, onder hen onder anderen Chris Lomme, Pascale Platel, Vic De Wachter en Gilda De Bal en Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

"Verdriet kun je niet delen, is kernzin van de film"

Hoofdacteur Johan Heldenbergh gaf gisteren in "Reyers laat" ook al toe dat hij "zeer zenuwachtig" was voor de première. "Deze film is mijn kindje", klonk het.

Veerle Baetens is zijn tegenspeelster in de film. "Ik ben nog nooit met zoveel gratie van de scène gespeeld", omschrijft Heldenbergh haar prestatie. Beide acteurs hebben alle bluegrassnummers in de film zelf ingezongen. "De muziek geeft heel veel lucht in de film", vindt Heldenbergh.

"Verdriet kun je niet delen, is de kernzin van deze film", voegde Heldenbergh er nog aan toe. "Verdriet is zo persoonlijk dat de manier waarop jij het verwerkt zo kan botsen met de manier waarop je partner het verwerkt. Je wil er wel zijn voor de ander, maar het gaat niet. Didier en Elise vechten om dat fantastische koppel te blijven."

"The broken circle breakdown" is vanaf morgen in de zalen te zien.

Protestactie in marge van openingsceremonie

Een groep activisten heeft tijdens de opening van het Filmfestival geprotesteerd tegen Barco, een van de hoofdsponsors van het festival.

Barco produceert naast filmprojectors ook beeldschermen en andere onderdelen voor militaire toepassingen.

"Barco verdient geld aan oorlog en poetst zijn imago op door evenementen zoals het Filmfestival te sponsoren", zegt Bas Matthynssens van Vredesactie Gent. "Begrijp me goed: we vinden het festival een heel goed initiatief en zullen zelf met veel plezier naar enkele films gaan kijken." Op de flyer die werd verspreid, staat te lezen: "Het is fijn dat Barco ons met zijn technologie een onvergetelijke cinema-ervaring bezorgt. Maar onvergeeflijk dat hun producten elders in de wereld mensenlevens eisen."