“Maak van Pieter De Somerplein het plein van De Lijn”

De bus van Radio 1 hield vandaag in Leuven halt, al jaren de stad van burgemeester Louis Tobback (SP.A). Hij ging er in debat met Carl Devlies (CD&V), Danny Pieters (N-VA) en Rik Daems (Open VLD). Niet betaalbaar wonen, niet inspraak, niet studenten maar (andermaal) het Pieter De Somerplein was hét onderwerp dat het debat deed ontsporen.

De toon van het debat was vaak erg bits. Vooral toen het Pieter De Somerplein ter sprake werd gebracht, begonnen de vier op een bepaald moment door elkaar te roepen. Aanleiding daartoe was het voorstel van Rik Daems om het Pieter De Somerplein, beter bekend als het voormalige Fochplein, te herdopen tot “het plein van De Lijn.”

“Want De Lijn is baas is deze stad. Ik hoor dat vandaag Carl Devlies vertellen in een krant en ik zie een sp.a-schepen onvervalst uithalen wat voor een miskleun dat wel is. Het schepencollege is nu zelf kritiek aan het geven op de beslissingen die ze zelf hebben genomen."

"Autoritaire wijze"

Volgens CD&V-kopman Devlies is de naamsverandering zeker niet opgedrongen en was er daarvoor een ruime meerderheid over de partijgrenzen heen. Ook Louis Tobback was niet opgezet met het voorstel van Rik Daems: “U heeft nu toch samen met de luisteraars kunnen horen op wat voor een autoritaire wijze mijnheer Daems de naam van het plein heeft veranderd.”

Dat burgers zo lastig doen over een naam, komt volgens Danny Pieters omdat een zinvolle hervorming niet besproken wordt. “Dat is een uiting van iets veel fundamenteler, namelijk dat er geen inspraak is.”

Dat  was blijkbaar het teken waarop de verschillende kopstukken hadden gewacht om door elkaar te praten, tot moderator Annelies Beck tot tweemaal toe de vier heren tot de orde moest roepen.

lees ook