"Onze raketten kunnen hart van VS treffen"

Noord-Korea heeft de Verenigde Staten een waarschuwing gestuurd door te stellen dat het land over raketten beschikt die het hart van de VS kunnen treffen. Noord-Korea wil daarmee reageren op een militair akkoord tussen de VS en Zuid-Korea.

De nieuwe overeenkomst tussen de Verenigde Staten en Zuid-Korea kwam er "om de militaire en nucleaire dreiging vanuit het noorden beter het hoofd te kunnen bieden". Daarbij werd besloten om de reikwijdte van de raketinstallaties in Zuid-Korea te verdrievoudigen. Heel Noord-Korea komt daardoor binnen het bereik van het zuiden te liggen.

"Het is een nieuw complot van de geallieerden om Noord-Korea binnen te vallen", stelde een woordvoerder van het regime in Pyongyang, "een nieuwe samenzwering tussen de meester en zijn leerling om een oorlog te ontketenen tegen ons land".

Volgens de woordvoerder zouden strategisch opgestelde raketinstallaties in Noord-Korea zich klaar houden houden voor de tegenaanval en verscheidene bases van de VS in het vizier hebben. "We verstoppen ons niet", zo zei de woordvoerder. "Zuid-Korea, Japan, Guam en ook het binnenland van de Verenigde Staten liggen binnen het bereik van onze raketten."

Volgens sommige bronnen spekken de uitspraken van het Noord-Koreaanse regime het vermoeden dat het land werkt aan een kleine kernkop die gemakkelijk op een langeafstandsraket gemonteerd kan worden. Maar verscheidene experts geloven niet dat Noord-Korea over die technologie beschikt.

In april 2012 lanceerde het land nog een raket om, naar eigen zeggen, de lancering van een satelliet te testen. Volgens Washington en Seoul ging het toen echter om een gecamoufleerde test van een langeafstandsraket. Vraag blijft of Noord-Korea werkelijk in staat is om militaire basissen op het Amerikaanse vasteland te treffen. De raket die in april werd afgeschoten, brak meteen na de lancering alvast in stukken.