"Pussy Riot-leden kregen verdiende loon"

De Russische president Vladimir Poetin vindt de arrestatie en veroordeling van drie leden van de punkgroep Pussy Riot terecht. "Ze kregen hun verdiende loon", aldus Poetin in een documentaire naar aanleiding van zijn 60e verjaardag.

De Russische president wordt vandaag 60. Naar aanleiding van die verjaardag werd zondag een documentaire van een uur over zijn persoon uitgezonden op de staatszender NTV. In de documentaire zaten ook stukken interview met de president verwerkt.

Volgens de advocaat van de drie veroordeelde leden van Pussy Riot is de timing van zijn uitspraken niet toevallig. Morgen start het proces in beroep in de zaak. "De uitspraken maken deel uit van een uitgekiende propagandacampagne om de rechtbank negatief te beïnvloeden. Hij oefent hiermee druk uit op de rechbank", aldus de advocaat. Hij verwijst naar eerdere uitlatingen uitspraken van de president, net voor de uitspraak in eerste aanleg, om de vrouwen niet al te streng te straffen. Daarop kregen de leden van de punkgroep twee jaar cel in plaats van de geëiste zeven. Poetin ontkent in de documentaire dat hij de uitspraak beïnvloedde. "Ik had er niets mee te maken. Ze kregen hun verdiende loon."

De drie leden van Pussy Riot werden in maart van dit jaar gearresteerd na een razzia-optreden in de kathedraal van Moskou waar ze een anti-Poetinlied brachten. Het drietal kreeg in augustus twee jaar cel voor "hooliganisme gedreven door religieuze haat". De leden van de punkgroep hebben steeds aangevoerd dat ze uit politieke motieven handelden.