"Toestand in Congo is totaal onaanvaardbaar"

De toestand in Congo is totaal onaanvaardbaar op het vlak van de democratie. Dat heeft de Franse president François Hollande gezegd enkele dagen voor het begin van de top van de francofonie in de Congolese hoofdstad. In Kinshasa is men niet bepaald onder de indruk.

"De toestand in dat land is onaanvaardbaar op het vlak van de mensenrechten, de democratie en de erkenning van de oppositie", zei Hollande op een persconferentie in Parijs, in aanwezigheid van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

De top van de francofonie wordt volgend weekend gehouden in Kinshasa. Een 20-tal staatshoofden zal aanwezig zijn. Wellicht zal alles in een gespannen sfeer verlopen, want de Congolese oppositie heeft al opgeroepen tot protest.

Hollande heeft lang getwijfeld of hij al dan niet naar Kinshasa zou afreizen. Hij gaat nu toch, maar belooft de oppositie te zullen opzoeken en "alles overal" te zullen zeggen.

"Een andere bezorgdheid is de buitenlandse agressie tegen Congo, meer bepaald in Kivu", zegt Hollande. Hij vindt dat er werk moet worden gemaakt van een bescherming van de oostelijke grens van het land. Hij refereert hier duidelijk aan de rebellie van de M23-beweging in Oost-Congo, die naar verluidt gesteund wordt door buurland Rwanda.

De reis naar Kinshasa is de eerste Afrikaanse reis van de Franse president. Die wil de top van de francofonie naar eigen zeggen gebruiken om een boodschap vóór democratie en goed bestuur en tegen corruptie te brengen.

"Stemt niet overeen met de realiteit"

In Kinshasa wordt ontwijkend gereageerd op de scherpe woorden uit Parijs. "Als president Hollande het heeft over de toestand in Oost-Congo zijn wij het volledig met hem eens", zegt minister van Informatie Lambert Mende, "maar als deze verklaring op het hele land slaat, is het een evaluatie die niet overeenstemt met de realiteit."

"Het Congolese volk heeft zich uitgesproken in november 2011 (bij de controversiële presidentsverkiezingen, nvdr.) en wij zien niet in wie beter geplaatst is om een bestaande situatie al dan niet te aanvaarden."