Ambitieuze N-VA boezemt CD&V geen angst in

Vlaams Belang werd in 2006 met negen zetels de grootste partij in Stabroek. De partij werd echter buitenspel gezet door CD&V, Open VLD en de SP.A, die samen een coalitie vormden. CD&V leverde met Alida De Bie de burgemeester, maar zij zet nu een stap opzij. Haar opvolgster bij CD&V is Liesbeth Verhaert. Zij lijkt nu de voornaamste kandidaat burgemeester.

Liesbeth Verhaert is 32 en heeft al zes jaar ervaring in het schepencollege. Nu is ze er naar eigen zeggen 100 procent klaar voor om het stokje van De Bie, die wel nog lijstduwer is, over te nemen. Of ze ook de voornaamste kandidaat is om de nieuwe burgemeester van Stabroek te worden, wil Verhaert niet gezegd hebben. “In principe lijkt het de logica zelve, maar elke lijsttrekker is een potentiële burgemeester.” De logica zelve, zegt ze, als de verkiezingsresultaten van 2006 in acht worden genomen. Toen haalde CD&V zeven zetels, gevolgd door Open VLD en de SP.A met beiden vier.

Verhaert is niet erg bezig met speculaties over de resultaten van andere partijen, want zeer overtuigd dat het programma van haar CD&V het sterkste is. Nu zal moeten blijken of de mensen in Stabroek er net zo over denken, vindt ze. De kiezer zal ook bepalen welke partijen samen in een coalitie stappen, aldus Verhaert. Zij vindt het geen must om met de SP.A en Open VLD verder te gaan. Een samenwerking met Vlaams Belang is wel bij voorbaat uitgesloten.

Voor de N-VA, die in Stabroek voor het eerst opkomt, is Verhaert naar eigen zeggen niet bang. “Ik ben niet erg bezig met nationale tendensen. Mochten die zich vertalen naar Stabroek wordt de N-VA hier de grootste partij en gaat CD&V er op achteruit. Dat zie ik niet gebeuren. Wij hebben een sterke lijst en een sterk programma.”

“25 procent van de kiesgerechtigden overtuigen”

Het gaat de N-VA echter voor de wind, en in Stabroek staat er met Rik Frans een gretige lijsttrekker aan de kop van de lijst. “Wij hopen op minimum vijf zetels”, is de lijsttrekker recht voor de raap. “Dat betekent dat 20 à 25 procent van alle kiesgerechtigden voor ons zou stemmen.”

Rik Frans kan al vermoeden waar hij al die die stemmen voor zijn partij zou halen. Bij Vlaams Belang, is hij overtuigd, en ook Open VLD en CD&V zullen stemmen aan zijn partij verliezen. “Er staat geen maximum op een aantal te verhopen zetels”, zegt hij. En: “als het regent in Antwerpen, druppelt het ook nog wat door in Stabroek, tenslotte toch een buurgemeente.”

De vlotte lijstvorming ligt mee aan de basis voor het zelfvertrouwen van lijsttrekker Frans. “We kregen meer kandidaturen binnen dan er plaatsen waren”, laat hij verstaan. Overigens bestaat de N-VA-lijst voor het grootste deel uit politieke debutanten. Er zijn alleszins geen overlopers van andere partijen bij, verzekert Rik Frans.

“Ik heb een toonaangevend beleid gevoerd”

Open VLD-lijsttrekker Raf Engels houdt het kort. Volgens hem zal zijn partij consolideren met vier zetels of er zelfs eentje bijwinnen. Dat noemt hij realistisch met de jonge ambitieuze ploeg die hij op de been heeft gebracht. Engels is trots op zijn verwezenlijkingen als schepen van financiën. “Ik heb op dat vlak een toonaangevend beleid gevoerd in Vlaanderen. De kiezer zal daar bij de stemming rekening mee houden.”

Engels pronostikeert zonder veel terughoudendheid over de mogelijke resultaten van de concurrentie. “CD&V blijft waarschijnlijk gelijk op zeven zetels, de N-VA komt op vijf of zes, voor SP.A-Groen – een nieuw kartel – wordt het afwachten wat de linkse kiezer zal beslissen en Vlaams Belang zakt terug naar vier of vijf zetels.”

“Ik neem mijn verantwoordelijkheid”

“Wat ons onderscheidt van de andere partijen? Dat is een goeie vraag.” Walter Dupont van Stabroek Anders weet wel degelijk waarin zijn partij van de anderen verschilt. “Wij zijn een niet politiek gebonden partij, voor en door de mensen van Stabroek.”

Dupont werd in 2006 verkozen voor Vlaams Belang, maar verliet de partij en zetelt momenteel als onafhankelijke in de gemeenteraad. “Ik voelde mij niet meer thuis bij Vlaams Belang en heb ook als onafhankelijke nog heel wat mensen kunnen vertegenwoordigen. Stabroek Anders is er mede gekomen omdat nogal wat mensen mij vroegen om de politiek niet te verlaten. Daarom heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen en ik kreeg heel wat mensen bereid om mee hun schouders onder dit project te zetten.”

Walter Dupont gaat met zijn nieuwe partij voor één zetel, maar hoopt stiekem op drie. De voortekenen zijn gunstig, aldus de lijsttrekker, want hij ontmoet mensen die Vlaams Belang voorbijgestreefd vinden en ook niet in het programma van de N-VA geloven.

Stabroek Anders staat niet afkerig tegenover de klassieke partijen. “Ze hebben al een aantal van mijn ideeën overgenomen. Niettemin moet er druk op de ketel worden gehouden.” Een nieuwe samenwerking met Vlaams Belang sluit Stabroek Anders uit.

“Eén plus vier wordt hopelijk zes”

De SP.A en Groen krijgen in Stabroek de kans om de volledige linkerflank van het politieke spectrum af te dekken. Lijsttrekker Kim Dorikens (SP.A) vond het dan ook niet meer dan normaal dat beide partijen de handen in elkaar slaan en in kartel naar de verkiezingen gaan. De SP.A behaalde in 2006 vier zetels en zat de afgelopen zes jaar al in de meerderheid, Groen kon met haar ene zetel geen potten breken in de oppositie. Kim Dorikens hoopt dat vier plus één na 14 oktober vijf wordt, of nog liever zes, natuurlijk.

“We willen wat meer linkse standpunten naar voren schuiven in Stabroek, maar ik weet niet waar ons kartel zal stranden. Vroeger was er meer plaats voor links in Stabroek, de laatste jaren zitten we wat in een hoekje.”

Kim Dorikens voorspelt significante veranderingen in de zetelverdeling. De N-VA zal het goed doen ten koste van Vlaams Belang, in 2006 nog de grootste partij. “Na Schoten haalde Vlaams Belang in Stabroek procentueel gezien het tweede hoogste aantal stemmen”, herinnert Dorikens zich. Dat aantal stemmen zal nu zakken, is ze zeker.

De kartellijsttrekker wil uiteraard graag in de meerderheid blijven, maar dat hoeft niet noodzakelijk opnieuw met CD&V en Open VLD te zijn. Met uitzondering van Vlaams Belang staat Kim Dorikens voor alle partijen open.

lees ook