Bergtop geeft 40 jaar oud briefje prijs

De 13-jarige Amerikaan Tim Taylor beklom in 1972, op zijn eentje, een berg in de Sierra Nevada. Hij schreef er een briefje dat hij achterliet op de top van de berg, op 3.600 meter hoogte. 40 jaar later is dat briefje terecht.
Het briefje van Taylor, geschreven in 1972

"Tim Taylor beklom deze top, 17 augustus, 1972, 13 jaar. Wie dit briefje vindt, contacteer mij." Die boodschap, inclusief zijn adres, schreef Taylor met potlood op het klein briefje papier. Vervolgens ging hij terug naar het dal om samen met zijn leeftijdsgenoten van de jeugdbeweging op forel te vissen in een nabijgelegen meer.

De reden waarom we daar nu alles over weten ligt bij de 69-jarige Larry Wright uit Oakland. Net als Taylor 40 jaar geleden beklom hij onlangs dezelfde berg en tijdens zijn tocht ontdekte hij het metalen busje met daarin het briefje. Een poging om Tim te contacteren via zijn oud adres, draaide op niets uit.

De doorbraak kwam er nadat het verhaal werd opgepikt door een lokale krant. Zij wisten de klimmer van 1972 te contacteren in een rechtbank in San Diego, waar de intussen 53-jarige Taylor aan de slag is als rechter.

"Ik kan het mij nog perfect voor de geest halen", zegt rechter Taylor in de Amerikaanse pers. "Het was tijdens een helse vakantie met de jeugdbeweging dat ik dat briefje heb geschreven. De berg die ik zonder mijn vrienden beklom, stond niet vermeld op mijn topografische kaart, waardoor ik het gevoel had dat ik er toch iets moest achterlaten. En dat werd dan dat briefje", getuigt hij 40 jaar later.

Na al die tijd is de berg in de Sierra Nevada  nog steeds naamloos. Taylor hoopt dat daar nu, met dit mooie verhaal, snel verandering in komt. "Destijds was ik waarschijnlijk de eerste mens op die bergtop en Larry zal waarschijnlijk pas de tweede mens zijn. Zou het nu niet mooi zijn om het de Taylor-Wright-berg als naam te geven?

lees ook