Boze belastingambtenaren betogen in Brussel

Zo'n 3.000 ambtenaren van Financiën hebben in Brussel betoogd tegen hervormingsplannen. Het gaat vooral om personeel van de belastingkantoren dat misnoegd is over de sluiting van een aantal regionale kantoren. Er is ook heel wat onvrede over het personeelstekort.

Marc Nijs van de christelijke vakbond ACV geeft een overzicht van wat er allemaal verkeerd loopt. "Om te beginnen de problemen die zich altijd hebben gesteld: tekort aan personeel, slecht werkende informatica, een slechte manier van werken die er nog altijd is." Volgens hem is er nog altijd geen sprake van echte beterschap.

Maar er is meer aan de hand. "Bij de decentralisering zijn heel veel diensten die men in Brussel en Antwerpen zet die niet per se in Brussel of Antwerpen moeten zijn. We hadden toch graag gehad dat men er eens over nadenkt om de ambtenaren die heel vaak uit Limburg of West-Vlaanderen komen, korter bij huis te zetten zodat er minder tijdverlies is en het goedkoper voor de overheid is."

De vakbonden hebben al deelgenomen an informeel overleg, maar dat heeft tot nu toe niets opgeleverd. "Wij willen tonen dat het personeel vastberaden is om zijn toekomst te verdedigen", zegt Roland Vansaingele van de socialistische vakbond ACOD.