Cameron spreekt zich uit voor EU-referendum

De Britse premier David Cameron heeft tijdens het congres van de Britse conservatieve partij in Birmingham het idee geopperd van een referendum over de relatie van Groot-Brittannië tot de Europese Unie. Cameron doet hiermee een toegeving naar de conservatieve rechtervleugel binnen zijn partij die uitgesproken anti-Europees is.

"Een referendum over de relatie tot de Europese Unie is de meest logische manier om een nieuwe overeenkomst met het blok van 27 landen te smeden", aldus Cameron. Een precieze tijdslijn voor het organiseren van zo'n referendum gaf hij niet.

"Wanneer we een nieuwe Europese overeenkomst hebben dan moet dat bekrachtigd worden, hetzij door een referendum of nieuwe verkiezingen. Maar een referendum lijkt me in deze eerlijk gezegd de properste en meest logische oplossing."

Europa is binnen de Tory-partij een echte splijtzwam. Enerzijds zijn er Cameron en zijn aanhang die in de Unie willen blijven. Anderzijds is er steeds meer druk vanuit de rechtervleugel om een stemming te organiseren over de Britse houding ten opzichte van de Europese Unie. Cameron zegt wel dat hij tegen een eenzijdig ja-nee-referendum is.

Vorig jaar zei Camerons coalitiepartner Nick Clegg (Liberal Democrats) dat hij voor een referendum over Europa is. De uitspraak werd op verbazing onthaald. De partij van Clegg is net altijd heel uitgesproken Europees geweest. Een referendum, zo luidde het, zou net verdeeldheid veroorzaken.