Chileense bisschop stapt op na seksueel misbruik

Paus Benedictus XVI heeft het ontslag aanvaard van Marco Antonio Órdenes Fernández, bisschop van Iquique, in Chili. De man wordt beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen. Na Roger Vangheluwe is hij is de tweede bisschop die moet opstappen wegens een pedofilieschandaal.

De bal ging begin deze maand aan het rollen door berichten in de Chileense pers. Daarop opende het Vaticaan een onderzoek tegen de bisschop. In een kranteninterview gaf de bisschop al toe dat hij een "onvoorzichtige houding" tegenover een jongeman had gehad, maar volgens hem was die op dat moment meerderjarig.

Volgens het Vaticaan heeft de paus het ontslag van de bisschop aanvaard op grond van "ernstige redenen", waardoor de man ongeschikt is voor zijn job.

Fernandéz is de tweede bisschop die moet opstappen wegens seksueel misbruik van minderjarigen. In 2010 moest Roger Vangheluwe al opstappen als bisschop van Brugge wegens gelijkaardige feiten.