Doe Maar krijgt Edison Pop Oeuvreprijs

Doe Maar heeft de Edison Pop Oeuvreprijs gekregen. De Nederlandstalige popgroep rond Henny Vrienten krijgt de erkenning voor de muzikale prestaties vanaf 1978.

"Als je het hebt over de golf Nederlandstalige popmuziek van rond 1980, dan noem je als eerste Doe Maar", aldus juryvoorzitter Leo Blokhuis. "Deze groep maakte als geen andere een einde aan het misverstand dat Nederlandstalige muziek was voorbehouden aan cabaret, kleinkunst en volkse liedjes."

Doe Maar is een van de meest succesvolle popgroepen uit de Nederlandse geschiedenis. Begin jaren 80 hadden Vrienten en co hits zoals "Sinds een dag of twee", "Smoorverliefd", "Doris Day", "De bom", en "Eén nacht alleen". De groep viel uiteen in 1984, maar daarna waren er reünieconcerten in 2000 en 2008. Deze maand speelt Doe Maar vier keer in een uitverkochte GelreDome. Afgelopen weekend stond Doe Maar ook in de Roma in Antwerpen.

De huidige bandleden Henny Vrienten, Ernst Jansz, Jan Hendriks en René van Collem krijgen de prijs in februari 2013 tijdens het Edison Pop evenement. Het is een bronzen beeldje van beeldhouwer Pieter d'Hont. Vorig jaar won Marco Borsato de Edison Pop Oeuvreprijs.