Egypte verleent "revolutionairen" amnestie

In Egypte zal president Mursi aan alle "revolutionairen", die deelnamen aan de opstand tegen het regime van voormalig president Hosni Moebarak, amnestie verlenen. Duizenden opstandelingen belandden tijdens de Egyptische revolutie van 2011 in de cel.

De beelden van de "revolutionairen" die op en rond het Tahrirplein in Caïro protesteerden tegen het regime van Hosni Moebarak, gingen in 2011 de wereld rond. Na een opstand van 18 dagen, waarbij honderden mensen om het leven kwamen, trad Moebarak af. De voormalige president zit op dit moment een levenslange gevangenisstraf uit.

Mohammed Mursi, de huidige president van Egypte, heeft nu aangekondigd dat hij alle opstandelingen die tijdens de Egyptische revolutie werden gearresteerd, amnestie zal verlenen. Morsi maakte dat bekend op zijn officiële Facebookpagina. Het gaat om de periode tussen de eerste dag van de revolutie (25 januari 2011, red.) en het einde van juni 2012, het moment waarop de nieuwe Egyptische president werd aangesteld.

Verwacht wordt dat duizenden mensen vrijgelaten zullen worden. De amnestie is bovendien niet enkel van toepassing op wie al veroordeeld is maar geldt ook voor diegenen die nog op hun proces wachten. Enkel personen die beschuldigd worden van moord, moeten in de cel blijven.

Mursi werd in juni 2012 verkozen als president tijdens de eerste democratische presidentsverkiezingen in Egypte.