Gevangenen vaak te voet naar gerechtsgebouw gebracht

In Brussel verloopt het transport van verdachten van en naar het gerechtsgebouw vaak niet volgens het boekje. Geregeld begeleidt de politie verdachten gewoon te voet tot in het gebouw, terwijl de agenten eigenlijk met hun wagen moeten binnenrijden door een speciale poort.

Dat heeft de VRT-nieuwsredactie vastgesteld. De agenten moeten de verdachten eigenlijk met hun wagen binnenrijden door een speciale poort. Die werkwijze is niet alleen belangrijk om het transport veilig te laten verlopen, maar ook om de verdachte niet bloot te stellen aan het publiek, zegt advocaat Zouhaier Chihaoui, die gespecialiseerd is in mensenrechten: "Volgens de wet is deze praktijk verboden, artikel 35 is daar zeer duidelijk in", zegt Chihaoui, "men mag gedetineerden niet blootstellen aan publieke nieuwsgierigheid".

Ook op het vlak van de mensenrechten ziet Chihaoui een probleem, en worden artikel 3 en artikel 8 van het Europees . Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden. Wanneer ze over straat lopen worden de geboeide personen onderworpen aan onterende behandelingen. Men raakt de personen die al van hun vrijheid beroofd zijn, ook nog eens in hun geestelijke en/of  fysieke integriteit en dat is een ernstig probleem, zegt Chihaoui. 

De politiezones die de nieuwsredactie contacteerde, zeggen dat de agenten de opdracht krijgen om met de verdachten binnen te rijden. Maar dat is 's morgens vaak een probleem omdat niet alle auto's tegelijk in het beveiligde sas kunnen.