Merkel wil Griekenland in eurozone houden

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat Griekenland in de eurozone blijft. Dat heeft ze gezegd bij haar bezoek aan Athene. Ze loofde de Grieken voor de inspanningen die ze al geleverd hebben.

Merkel werd op de luchthaven opgewacht door de Griekse premier Antonis Samaras. Die is volop bezig met het zoeken naar 13.5 miljard euro nieuwe besparingen, voorwaarde om een nieuwe schijf van de Europese financiële hulp binnen te halen.

Samaras had Merkel uitgenodigd om haar te overtuigen van de vastberadenheid van zijn regering. Hij hoopt zo meer tijd te krijgen om de besparingen uit te voeren. "Ik heb aan de bondskanselier gezegd dat de Griekse bevolking aan het bloeden is. Maar de Grieken zijn vastberaden om in de eurozone te blijven en om onze concurrentiekracht
terug te winnen", zei Samaras na afloop van het gesprek.

Merkel had lovende woorden voor Samaras en de Griekse bevolking. "Het is mijn diepste overtuiging dat deze moeilijke weg lonend is.Duitsland zal daarbij een goede partner en vriend zijn. Ik wil dat Griekenland in de eurozone blijft", aldus de bondskanselier.

Protest

De komst van Merkel leidde tot een gespannen sfeer in de Griekse hoofdstad. In de straten van Athene werden dan ook draconische veiligheidsmaatregelen genomen.

Een politiemacht van zowat 7.000 agenten moet waken over de veiligheid terwijl de overheid betogers opriep om de "vrede" te bewaren.

In het tot zware besparingen gedwongen Griekenland is de Duitse bondskanselier kop van jut. Merkel staat er symbool voor de zware saneringen die het land moet doorvoeren.

Er waren dan ook 25.000 betogers die protesteerden tegen het bezoek van Merkel. Sommige betogers droegen spandoeken met hakenkruisen; Hier en daar kwam het tot rellen en moest de politie traangas gebruiken.