Nieuwe vleugel gevangenis Wortel geopend

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) en staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten (CD&V) hebben in Wortel bij Hoogstraten een nieuwe vleugel van de plaatselijke gevangenis voorgesteld. Er komen 60 cellen bij.

In de gebouwen is plaats voor 114 nieuwe gedetineerden, wat het totaal op 300 brengt. In de tweepersoonscellen van 13 vierkante meter hebben ze individueel sanitair en douches, en zijn er ICT-aansluitingen om in de toekomst hierrond projecten te voorzien. De gedetineerden kunnen ook terecht in twee nieuwe en ruime wandelingen, beschermd tegen helikopters door 14 meter hoge platanen.

De gebouwen zijn opgetrokken uit rode baksteen. Ze zijn energiezuinig door een hoge isolatiewaarde, LED- en spaarverlichting, zonnepanelen en recuperatie van regenwater. Een derde aspect van de uitbreiding betreft een renovatie van het bezoekerslokaal. Een hek van 1 km lengte omsluit de inrichting.

De uitbreiding past in het masterplan van de FOD Justitie om tegen 2017 zo'n 2.500 plaatsen bij te creëren. De uitbreiding heeft 10,1 miljoen euro gekost.

Voor burgemeester Arnold Van Aperen van Hoogstraten mag de gevangenis in de toekomst nog uitbreiden. "Er is nog 20 hectare beschikbaar. In principe kunnen alle gevangenen uit Tilburg op termijn naar hier komen. Dat zorgt nog eens voor 500 banen in de streek."