Nu ook geval van seksueel misbruik door therapeut

Walter Vandereycken, hoogleraar aan de KULeuven, psychiater en seksuoloog met een internationale reputatie, bekent dat hij 20 jaar lang ongeoorloofde seksuele relaties met patiëntes heeft gehad. "Terzake" had een gesprek met de man.

Vandereycken behandelt vooral mensen met anorexia en heeft daarmee heel wat respect binnen de academische wereld verworven. Naast hoogleraar aan de KULeuven is hij ook verbonden aan het psychiatrisch centrum in Tienen. 

Al jarenlang waren er geruchten over ongepaste relaties, maar nu bekent Vandereycken dat hij te ver is gegaan met een aantal patiënten. Het gaat om volwassen vrouwen met een psychiatrische problematiek.

De man heeft zich intussen zelf psychiatrisch laten behandelen. "Je kan niet tegelijk een relatie aangaan en in therapie zijn, zelfs bij vriendschap gaat dat niet", erkent hij nu. Geruchten over verkrachting ontkent hij echter.

Op één geval na zijn er geen klachten tegen Vandereycken ingediend. Ook zijn collega's hebben relatief weinig tegen hem ondernomen, hoewel verschillende collega's van hem bevestigen dat ze op de hoogte waren van het misbruik.

De affaire is geen alleenstaand geval. Verschillende mensen binnen de sector hebben tegenover "Terzake" bevestigd dat er nog meer dergelijke dossiers zijn.

Wie aangegrepen is door dit verhaal kan terecht terecht op de website van Tele-Onthaal.

Alexianen Tienen verbreken samenwerking

De psychiatrische kliniek van de broeders Alexianen in Tienen stopt intussen de samenwerking met de omstreden psychiater. Volgens directeur Gust Rector van de kliniek waren er tot nu toe alleen geruchten over het gedrag van de psychiater; Zonder echte aanwijzingen konden we eerder echter niet optreden, zegt hij.

De kliniek in Tienen behandelt onder andere mensen die problemen hebben met drugs, alcohol en andere stoornissen.

Meest gelezen