Pieter Aspe dient klacht in voor foto Dwars Groen

Misdaadauteur Pieter Aspe heeft een klacht ingediend tegen de partij Dwars Groen in Blankenberge. Dwars Groen had zonder toestemming van de auteur zijn foto gepubliceerd. Aspe vindt nu dat door de publicatie auteursrechten geschonden werden.

"Dwars Groen is zeer verwonderd over de houding van Pieter Aspe", klinkt het in een bericht uit naam van lijstduwer Piet Wittevrongel. "Bovendien heeft de auteur in een telefoongesprek met onze vertegenwoordiger gedreigd dat hij een schadevergoeding zou eisen."

De partij had naar eigen zeggen een cartoon gepubliceerd rond de bekende schrijver Pieter Aspe. De foto die in de cartoon gebruikt werd, werd overgenomen uit een kalender van Open VLD Blankenberge.

"Het gaat niet om de cartoon, maar om een foto die zonder toestemming overgenomen werd", is de reactie van Pieter Aspe. De auteur bevestigt dat hij intussen wel degelijk een klacht heeft ingediend wegens schending van auteursrechten.

"Die foto is genomen door een fotograaf, wiens auteursrecht nu geschonden is", klinkt het. "Bovendien bestaat er ook nog zoiets als het recht op afbeelding. Ze hadden op zijn minst mijn toestemming kunnen vragen om de foto te publiceren", aldus de misdaadauteur.

Dwars Groen ziet de publicatie echter als een vorm van vrije meningsuiting. "Het gaat om een methode die steevast door andere tijdschriften ook wordt toegepast", aldus Wittevrongel. Woensdag vindt het kort geding plaats over de zaak.

Achteraan in de folder staat trouwens nog iets opmerkzaams: "Zelfs de brandweercommandant staat op de blauwe lijst", staat er te lezen. Marc Delanghe, commandant in Blankenberge, staat echter op geen enkele lijst, wel een ander lid van de brandweer.

lees ook