Psychiater Vandereycken op non-actief gezet

De universiteit van Leuven schorst psychiater Walter Vandereycken preventief. Dat heeft rector Mark Waer bekendgemaakt. Vandereycken heeft toegegeven dat hij jarenlang ongeoorloofde seksuele relaties had met patiënten. Ook de Alexianen in Tienen verbreken de samenwerking.
Psychiater Walter Vandereycken

Vandereycken is deeltijds hoogleraar aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven.

"De feiten zijn afschuwelijk en ik stel mij andermaal vragen bij het feit dat dit niet eerder naar buiten kwam en hoe het mogelijk is dat iemand met dergelijke internationale reputatie dit doet. Ik heb tevens een déja vu-gevoel met het geval van bisschop Vangheluwe. Opnieuw gaat het hier om een publiek figuur die in een kamertje misbruik maakt van zijn machtspositie", zegt Waer.

"Ik heb vanavond beslist om Vandereycken met onmiddellijke ingang preventief te schorsen en heb de decaan van de betrokken faculteit opgedragen ervoor te zorgen dat hij geen academische activiteiten meer doet zoals lessen geven en dergelijke."

"Ik heb als rector het recht dergelijke beslissingen te nemen om reden van orde. Voor een definitieve beslissing moet er een tuchtprocedure opgestart worden waarin de man gehoord wordt. Omdat hij slechts deeltijds of buitengewoon hoogleraar is, gaat het om een relatief eenvoudige procedure",  aldus Waer.

Alexianen Tienen verbreken samenwerking

De psychiatrische kliniek van de broeders Alexianen in Tienen stopt intussen de samenwerking met de omstreden psychiater. Volgens directeur Gust Rector van de kliniek waren er tot nu toe alleen geruchten over het gedrag van de psychiater; Zonder echte aanwijzingen konden we eerder echter niet optreden, zegt hij.

De kliniek in Tienen behandelt onder andere mensen die problemen hebben met drugs, alcohol en andere stoornissen.

Meest gelezen