Record voor Oscar beste niet-Engelstalige film

Een recordaantal van 71 langspeelfilms is dit jaar ingeschreven voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Dat heeft de organisator van de Amerikaanse filmprijzen, de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, bekendgemaakt.

De Belgische inzending "A perdre la raison" van regisseur Joachim Lafosse zal het moeilijk hebben om het succes van "Rundskop" begin dit jaar te evenaren. "Rundskop" sleepte een nominatie in de wacht voor de prestigieuze prijs.

Op 10 januari 2013 worden de vijf films bekendgemaakt die onder elkaar zullen uitvechten wie de Oscar voor beste niet-Engelstalige film wint. Op 24 februari wordt de Oscar voor beste niet-Engelstalige film uitgereikt tijdens het grote Oscargala in Los Angeles.

"A perdre la raison" neemt het op tegen onder meer "Intouchables" uit Frankrijk, "Amour" van de Oostenrijkste cineast Michael Haneke en "Pieta" van de Zuid-Koreaanse filmmaker Kim Ki-duk. Die laatste twee films waren respectievelijk goed voor de Gouden Palm in Cannes en de Gouden Leeuw in Venetië.