SP.A-kandidate schrijft 100 interviews met Gentenaars uit

Met de man op straat een praatje slaan doet iedere (kandidaat-)politicus dezer dagen, maar die gesprekken ook nog eens uitschrijven en publiceren: dat is nieuw. Zich daaraan wagen is precies wat SP.A-kandidate Astrid De Bruycker uit Gent sinds mei doet. Ze heeft al 94 interviews met Gentenaars op haar blog geplaatst.

Het wordt nog een drukke week voor Astrid De Bruycker, de jongste kandidate op de SP.A-lijst in Gent. Vandaag heeft ze al 94 Gentenaars geïnterviewd onder de rubriek “Astrid vraagt het aan”, maar tegen zondag moet de teller op 100 staan. Ze maakt op 14 oktober haar politiek debuut.

“Wanneer je als politicus met de twintigste inwoner praat, moet je al een olifantengeheugen hebben om te weten wat de eerste alweer precies heeft gezegd. Daarom heb ik ervoor gekozen om 100 interviews met Gentenaars uit te schrijven en op mijn blog te plaatsen. Het klinkt cliché maar door ze op te tekenen en te verspreiden, doe ik nu al wat van een politicus straks na de verkiezingen verwacht wordt: de stem van de burger laten horen.”

"Mooi, gezellig, historisch"

De voorbije maanden sprak De Bruycker lukraak mensen op straat aan. “Nu ja, lukraak: ik probeer zeker ook voldoende kinderen, senioren en nieuwe inwoners te spreken, zodat elke bevolkingslaag aan bod komt. Het zijn vooral onbekende Gentenaars die ik aan het woord wil laten, maar ik heb ook Daniël Termont en zanger Luc De Vos geïnterviewd. Morgen volgt nog Freya Van den Bossche.”

De SP.A-kandidate stelt de Gentenaars telkens dezelfde vragen. Wat hun lievelingsplekje is, wat ze voor hen kan doen, hoe ze Gent in drie woorden omschrijven.

“Op die manier kom ik te weten wat veranderd moet worden. Zo heb ik al geleerd dat er meer groen moet komen en betere fietspaden. En als ik vraag wat ze van de stad vinden, komen vooral de woorden mooi, historisch en gezellig terug. Ik merk wel dat mensen de laatste weken minder geneigd zijn om te reageren. Vorige week wilde ik op de bloemenmarkt een vrouw interviewen, ik stelde me voor als beginnende politicus, waarop zij meteen reageerde: “Een beginnende profiteur dus”, en weg was ze.”

De Bruycker krijgt naar eigen zeggen veel positieve reacties van andere politici. “Een titanenwerk, noemen ze het. Per interview ben je al snel een uur bezig om alles uit te schrijven. De meeste artikels zijn ongeveer driekwart pagina lang. Het is ook inderdaad veel werk, maar verkozen worden in de gemeenteraad doe je niet door op je gat te blijven zitten.”

lees ook