Van Peel houdt De Wever uit ’t Schoon Verdiep

Havenschepen Marc Van Peel doet het weer: nadat hij in een vorig filmpje een Nederlander de Schelde heeft ingeduwd, houdt hij in zijn nieuwste video met schijnbaar alle gemak de deur van ’t Schoon Verdiep dicht voor Bart De Wever. Die trekt en sleurt, maar druipt uiteindelijk teleurgesteld af naar… een frituur.

In het filmpje gebruikt Marc Van Peel, lijstduwer voor CD&V op de Stadslijst, zowel echte beelden van Bart De Wever als een lookalike. In het begin zie je de N-VA-kopman (de echte!) gezond kokerellen, zijn te brede broek trots de lucht insteken en samen met Carl Huybrechts joggen. Beelden die werden gebruikt naar aanleiding van de promotie van zijn kookboek “Het Regime van Bart De Wever".

Dan schakelt het beeld over naar ’t Schoon Verdiep, je ziet Bart De Wever (duidelijk de lookalike!) triomfantelijk de Grote Markt oplopen, klaar om zijn intrek in het stadhuis te nemen.

Hij trekt met al zijn kracht aan de deur, maar raakt niet binnen: Marc Van Peel, met de telefoon in de hand, houdt aan de andere kant schijnbaar met alle gemak de deur dicht. “Duwkracht voor Antwerpen” verschijnt op het scherm. Op het einde ziet de kijker Bart De Wever afdruipen naar frituur Number One, een van de bekendste frituren in Antwerpen.

Op de man of onderdeel van politiek debat?

Marc Van Peel veroorzaakte al eerder ophef met een filmpje waarin hij als lijstduwer een Nederlander de Schelde induwt, een duidelijke verwijzing naar Nederlands weigering om de Westerschelde te verdiepen, nochtans noodzakelijk voor de groei van de Antwerpse haven. Met dit filmpje gaat Van Peel een stapje verder en lijkt hij de man (in dit geval De Wever) te spelen.

“Maar zo zie ik het zelf helemaal niet", zegt Van Peel. "Dit past binnen het politiek debat, namelijk over wie het na 14 oktober voor het zeggen zal hebben in Antwerpen. Met deze video toon ik gewoon met een kwinkslag aan dat ik hoop dat dat niet De Wever zal zijn, maar wel de Stadslijst. Je hoeft daar niet meer achter te zoeken."

"Zegt meer over hen dan over ons"

Bart Van Camp, de woordvoerder van N-VA in Antwerpen, neemt het sportief op. "Wij voelen ons hier zeker niet door beledigd, het is ook humoristisch gemaakt. Alleen stel ik me wel de vraag wat dit zegt over de Stadslijst, als ze in een promofilmpje voor de verkiezingen al een kopman van een andere partij ten tonele voeren. Blijkbaar hebben ze geen eigen verhaal om te vertellen. Dit filmpje maakt ook letterlijk duidelijk waarom die twee partijen met elkaar in zee zijn gegaan, namelijk om er toch maar alles aan te doen dat De Wever geen burgemeester wordt."

lees ook