Vermoedelijke dader besmeuring Rothko in cel

De Britse politie heeft de vermoedelijke dader van de beschadiging van het doek "Black on maroon" van Mark Rothko in Tate Modern in Londen aangehouden. Volgens de BBC gaat het om de man die de feiten eerder opeiste als een daad van kunstzinnigheid.

De 26-jarige Rus Vladimir Umanets eiste maandag de daad op. Volgens Umanets is zijn actie een daad van Yellowism, een kunststroming die hij zelf opgericht heeft. Er is volgens hem "iets toegevoegd" aan het bestaande kunstwerk.

Het doek van Rothko dat besmeurd werd met zwarte verf is tientallen miljoenen euro's waard. "Black on maroon" is een van de werken die Rothko schilderde in de reeks werken voor het restaurant Four Seasons in New York. Voor zijn dood schonk hij het doek aan Tate Modern in Londen.

De politie van Sussex heeft de verdachte gisteravond aangehouden in Worthing. Daarna werd hij naar Londen overgebracht voor ondervraging.