Vervroegde verkiezingen in Israël

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zoals verwacht vervroegde verkiezingen aangekondigd. Volgens de Likoed-leider hebben gesprekken met coalitiepartijen hem ervan overtuigd, dat hij de begroting voor volgend jaar niet goedgekeurd zou krijgen.

Een specifieke datum voor de verkiezingen noemde Netanyahu niet. Volgens de Israëlische radio wil hij ze op 12 februari houden, maar wil de oppositie dat dat vroeger gebeurt. Oorspronkelijk waren de  verkiezingen gepland voor het najaar van 2013.

In mei had Netanyahu al nieuwe verkiezingen binnen de vier maanden aangekondigd, maar twee dagen later volgde toen de grote verrassing: de centrumrechtse oppositiepartij Kadima trad tot de regering toe, die plots over zowat driekwart van de parlementszetels beschikte.

In juli kwam het evenwel tot een breuk tussen Kadima en Likoed. Boosdoener was het thema van de algemene dienstplicht, ook voor de zogenaamde religieuze studenten.

Recente peilingen geven aan dat Kadima, de partij van Ariel Sharon en Tzipi Livni, op een electorale pandoering afstevent.