VS-campagne: een strijd op (Sesam)straat

Een presidentiële verkiezingscampagne in de VS die gedomineerd wordt door Sesamstraat, dat is niet meteen iets wat waarnemers een tijdje geleden hadden verwacht. Sinds Romney in het debat met Obama de naam van het personage Big Bird liet vallen, is de vogel omnipresent in de campagne.

In het debat liet de Republikein verstaan dat wat hem betreft de overheid geen geld meer moet steken in PBS, de openbare omroep van de VS waarop onder meer Sesame Street te zien is. Zijn aanval tegen PBS werd algauw een aanval tegen Big Bird, bij ons beter bekend als Pino. Voor de Democraten was dit de perfecte gelegenheid om de uitspraak van Romney in het belachelijke te trekken, zoals bovenstaand campagnefilmpje bewijst.

Daarin wordt Big Bird in een adem genoemd met Bernie Madoff, Ken Lay en Dennnis Kolzowski. Allemaal figuren die op een of andere manier in aanraking zijn gekomen met het gerecht. "Maar de gevaarlijkste van allemaal is Big Bird", stelt de stem in het filmpje.

Dat Obama en zijn campagneteam nu zozeer focussen op Big Bird is dan weer koren op de molen van zijn Republikeinse tegenhangers. In een komische afbeelding, alweer geïnspireerd op Sesamstraat, luidt de kritiek dat Obama zich beter zou concentreren op de dossiers waar de Amerikanen van wakker liggen: de economische crisis en de toestand in Libië.

lees ook