1 terreurverdachte blijft aangehouden

Van de 7 terreurverdachten die in Brussel werden gearresteerd, blijft 1 aangehouden. De anderen werden vrijgelaten na verhoor. De arrestaties hebben te maken met een onderzoek naar een terrorismecel die jonge moslims zou ronselen om ze uit te sturen naar conflictgebieden in Afrika.
archieffoto

De arrestaties gebeurden bij zes huiszoekingen in Vorst, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Ukkel en Sint-Pieters-Woluwe. Het gaat om zes mensen van Marokkaanse en Afrikaanse origine en een Belg. Het federaal parket nam ook documenten en computermateriaal in beslag.

Het onderzoek naar de terrorismecel startte in augustus van vorig jaar toen een Belgische onderdaan werd opgepakt aan de Somalische grens. De man zou zich hebben willen aansluiten bij de radicaal-islamitische organisatie Al Shabaab, die banden heeft met Al Qaeda en van Somalië een moslimstaat wil maken.

Vorige maand werden in een ander onderzoek naar een gelijkaardige cel al eens zeven mensen aangehouden. Het parket bevestigt dat er een verband is tussen beide zaken maar zegt dat het niet om dezelfde groep mensen gaat.