33 jaar, maar nog steeds wild van E.T.

Er worden vaak wenkbrauwen gefronst als Nick Gjoka anderen vertelt over zijn hobby. De 33-jarige Amerikaan beschikt immers over een gigantische verzameling E.T.-prullaria. "Ik was vijf toen mijn opa me de film leerde kennen en sindsdien ben ik aan E.T. verknocht."
Vol trots laat Nick Gjoka zijn ET.-verzameling zien

Hoewel hij al vanaf zijn vijfde een onvoorwaardelijke fan is van het meest geliefde buitenaardse wezen, is hij pas tien jaar geleden gestart met zijn E.T.-verzameling. "En ik behoor een beetje tot de E.T.-familie, want mijn verzameling is zo groot dat Universal mij onlangs heeft gevraagd om mee te werken aan de promotour naar aanleiding van de blu-ray-release.van de film."

Van de film zelf heeft hij 50 kopieën in huis. 50 oude vhs-cassettes met altijd dezelfde filmbeelden op. "Dat past in een groter plaatje", zegt Gjoka. "ik wil de geschiedenis laten herleven en tonen hoe de videowinkels er in 1988 uitzagen toen de film een release kreeg op vhs."

De 33-jarige decorateur heeft van zijn ouders nooit commentaar gekregen op zijn vreemde hobby, maar dat komt omdat hij zijn verzamelwoede van hen met de paplepel heeft meegekregen. "Het zijn verwoede verzamelaars. Dus eigenlijk hebben ze het gevoel dat hun opvoeding eindelijk zijn vruchten heeft afgeworpen", lacht de E.T.-fan.

Als expert heeft hij ook een mening over de nieuwe release van de filmklassieker. "Ik ben heel enthousiast, want in de blu-ray-release wordt de originele film getoond. Het is gelukkig geen kopie van de E.T.-collectie uit 2002 toen de agenten in plaats van pistolen, walkietalkies in hun handen droegen."

Tijdens het interview met de Amerikaanse pers viel het de journalisten op dat Gjoka de eetgewoonte van zijn filmheld niet overneemt. "Ja, E.T. eet dolgraag Reese's Pieces, maar ik kan dat niet eten omdat ik veganist ben. Die snacks bestaan ook wel voor mensen zoals ik, maar dat kost heel veel geld. Het is bijna goud", lacht de grote E.T.-fan.

lees ook