"Film gedraaid met paradox in achterhoofd"

Op het Filmfestival van Gent hebben de Italiaanse broers Paolo en Vittorio Taviani een Lifetime Achievement Award gekregen. Ze kregen de carrièreprijs uit handen van een ander regisseursduo, de broers Luc en Jean-Pierre Dardenne.

De Taviani's, bekend van o.a. "Padre padrone", "La notte di San Lorenzo" en "Kaos", werden gelauwerd voor hun "gedegen vakmanschap, hun indrukwekkende oeuvre en hun uitzonderlijke bijdrage aan de cinema". Ze kregen de Lifetime Achievement Award vóór de voorstelling van hun met de Gouden Beer bekroonde laatste film "Cesare deve morire".

In de film voeren echte gedetineerden uit de zwaarbeveiligde Rebibbia-gevangenis in Rome het toneelstuk "Julius Caesar" van Shakespeare op voor hun medegevangenen. "Een gedurfde en originele adaptatie", zei artistiek directeur Patrick Duynslaegher van het Filmfestival.

Paolo Taviani vertelde dat hij de passie van de acteurs apprecieerde. "Op het moment dat ze acteren, zijn het niet meer dezelfde gevangenen die gemoord hebben. We hebben de film altijd met die contradictie in ons hoofd gedraaid."

"Cesare deve morire" wordt de komende dagen vier keer getoond in de gevangenis van Gent.

Meest gelezen