"Stonehenge was prehistorische kunstgalerij"

Britse onderzoekers hebben na een laseronderzoek 72 nieuwe graveerwerken uit het vroege bronzen tijdperk ontdekt in vijf stenen op de site van Stonehenge. De gravures van bijlkoppen en dolken hebben wellicht te maken met begrafenisrituelen.

"Hoewel Stonehenge een antieke tempel is, doet de site ook dienst als prehistorische kunstgalerij", meldt Marcus Abbott van ArcHeritage in The Independent. ArcHeritage is het bedrijf dat de resultaten van het laseronderzoek op de site van Stonehenge analyseerde.

De afbeeldingen van bijlkoppen en dolken zijn niet met het blote oog te zien, maar wel met lasers. Bijlkoppen werden in de Indo-Europese traditie geassocieerd met stormgoden. Bijlen die naar boven werden gericht, werden gebruikt als talismannen om mensen en eigendommen te beschermen tegen stormschade.

In de jaren 50 van de vorige eeuw werden al 46 afbeeldingen ontdekt. Het  nieuwe onderzoek bracht 72 nieuwe gravures aan het licht. De gravures zouden verwijzen naar begrafenisrituelen. "De nieuwe ontdekkingen zijn heel belangrijk, omdat ze aantonen dat nieuwe technologieën essentiële informatie uit het verleden kunnen opleveren", besluit Abbott.