Burgemeester Jean Vanschoubroek geeft fakkel door

In Glabbeek neemt burgemeester Jean Vanschoubroek afscheid van de politiek. Hij stelt zich geen kandidaat meer. Een klap voor CD&V? Oppositiepartijen Samen en Open VLD vormen er een kartel. Zet de Dorpspartij alles in op Peter Reekmans? Het is een vraag die velen zich stellen.

Met 12 van de 17 zetels vormen CD&V en de SP.A vandaag de meerheid in Glabbeek. De oppositie moet het met 5 zitjes stellen (Open VLD 2, Samen 2 en de Dorpspartij 1).

Bij CD&V nemen ze afscheid van burgemeester Vanschoubroek , die sinds 1995 aan het hoofd van de gemeente staat. “Ik heb de pensioenleeftijd bereikt en laat het nu graag aan de jongere generatie over", zegt Vanschoubroek. "Persoonlijk heb ik steeds goed kunnen samenwerken met coalitiepartner SP.A. Of deze coalitie nog mogelijk is na 14 oktober, valt af te wachten.”

Ook tweede schepen Jos Vicca (CD&V) stelt zich geen kandidaat meer. Bij CD&V schuift men schepen van Sport Greet Holsbeek naar voren. Aan de lijst zelf wordt nog gewerkt, klinkt het verder.

Oppositie samen tegen versnippering

In de oppositie beweegt er ook wat. Samen en Open VLD gaan een kartel vormen om de versnippering in de gemeente tegen te gaan. Beide partijen kwamen tijdens de afgelopen legislatuur al goed overeen en zijn van mening dat de huidige meerderheid weinig nieuwe ideeën lanceerde.

Geruchten doen de ronde dat de 50-jarige Anita Vanerum (Samen) de lijst zou trekken. Aan de definitieve lijst werkt men nog gretig door.

Reekmans duwt zijn eigen Dorpspartij

Vlaams parlementslid Peter Reekmans (LDD) zal zijn eigen Dorpspartij duwen. Oorspronkelijk was Reekmans voor Open VLD verkozen. In 2007 maakte hij de overstap naar LDD. Met de verkiezingen van 2012 in het vooruitzicht stichtte hij de Dorpspartij. De partij telt vandaag 2 verkozen leden. Reekmans kreeg het gezelschap van Kris Vanwinkelen, die van de SP. A kwam.

“Als lijstduwer wil ik zeker voor een concreet mandaat gaan binnen de gemeente. Toch zie ik mezelf ook als coach van onze ploeg. En als lijstduwer geef ik de kans aan nieuwe gezichten om zich te profileren. Bij winst wil onze partij zeker mee besturen“, aldus Reekmans.

De partij plaatst de 39-jarige Matthias Mertens op de eerste plaats.

Debecker trekt de SP.A, Billen de N-VA

De SP.A van eerste schepen André Debecker legt de taak van lijstduwer in handen van de 80-jarige André Geysermans. Geysermans was tussen 1983 en 1994 schepen van openbare werken. Sinds 2000 zit hij opnieuw in de gemeenteraad. Schepen Debecker zal de lijst trekken.

N-VA Glabbeek maakte begin juli haar lijst bekend. De 55-jarige afdelingsvoorzitter Stef Dewil (66) zal de lijst duwen, terwijl Jan Billen uit Attenrode-Wever lijsttrekker is.

Frank Boeckaerts

lees ook