Campagne Moureaux is "regelrechte schande"

CD&V Molenbeek is niet te spreken over een verkiezingsfolder van de huidige PS-burgemeester Philippe Moureaux. Die liet bij alle Molenbekenaars een brief en een boekje in de bus steken, beide enkel in het Frans. "Niet alleen een blaam, maar een regelrechte schande", vindt CD&V.

"Aux habitantes et habitants de Molenbeek-Saint-Jean", staat er op de enveloppe geschreven, die de bewoners van Sint-Jans-Molenbeek vandaag in de bus kregen.

Erin zit een brief van de huidige PS-burgemeester Philippe Moureaux, waarin hij aan de ontvangers ervan vraagt hun vertrouwen te geven aan zijn "Liste du Bourgmestre". Bij de brief zit een boekje, getiteld "Philippe Moureaux. Bourgmestre de Molenbeek-Saint-Jean depuis 20 ans."

Het campagnemateriaal jaagt de plaatselijke CD&V de gordijnen in. De brief en het boekje zijn namelijk enkel in het Frans opgesteld, een vertaling in het Nederlands zat er niet bij. "Meer nog, noch in de brief, noch in het boekje is maar één woord Nederlands terug te vinden. Zelfs geen vertaling van de lijstnaam als schaamlapje", reageren de christendemocraten in een persbericht.

De partij vindt het onaanvaardbaar dat een Brusselse burgemeester in functie zich tot zijn inwoners richt in één landstaal. "Dit miskent het grondwettelijk verankerd principe van tweetaligheid van de Brusselse gemeenten en degradeert de Nederlandstaligen tot tweederangsburgers."

"Ik vind het niet alleen een blaam, maar een regelrechte schande", zegt Lieven Lemmens, kandidaat op de CDH-CD&V-lijst in Molenbeek. "Hoe kan iemand die klaarblijkelijk niet alle inwoners wil vertegenwoordigen zichzelf burgervader noemen", vraag hij zich af.

Hij koppelt er meteen een conclusie en advies aan: "Op 14 oktober kunnen de Molenbekenaars beter kiezen voor kandidaten en partijen die wél oog hebben voor alle inwoners!" De partij noemt "het realiseren van een doorleefd tweetalig bestuur" een belangrijk programmapunt.

Het is overigens niet de eerste keer dat CD&V ééntalig kiesdrukwerk aanklaagt in een Brusselse gemeente. Enkele dagen geleden trok de partij ook al aan de alarmbel in Anderlecht. Daar had kandidaat-burgemeester Eric Tomas (PS) een folder enkel in het Frans opgesteld, met een korte Nederlandstalige inleiding.

lees ook