De Wever: "Sjerp is voor de grootste fractie"

Volgens Bart De Wever (N-VA) kan hij met minder zetels dan de Stadslijst van Patrick Janssens nog steeds burgemeester worden in Antwerpen. Dat zegt hij in Gazet van Antwerpen. "De grootste fractie levert de burgemeester", klinkt het.

"Na de verkiezingen bestaat de Stadslijst niet meer", aldus Bart De Wever in Gazet van Antwerpen. "De SP.A en CD&V zullen als aparte fracties in de gemeenteraad zitten." Volgens de N-VA-lijsttrekker is de enige echte maatstaf voor de sterkte van een partij het aantal zetels van de fractie. "Als wij dus meer zetels halen dan de SP.A alleen, dan komt het intiatief niet Janssens, maar mij toe."

Volgens politicoloog Dave Sinardet is de uitspraak een poging van Bart De Wever om zich op voorhand in te dekken. "Als de lijst van Janssens groter zou worden, kan De Wever dat toedekken door te zeggen dat zijn fractie wel de grootste is", aldus Sinardet in Gazet van Antwerpen.

Wettelijk is er niets vastgelegd over wie de coalitiegesprekken moet leiden of wie burgemeester wordt.

lees ook